IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

500-годишна географска карта отива на търг

Очаква се тя да стане най-скъпо продадената карта в света

15:49 | 13.10.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Един вторник в средата на октомври най-скъпата географска карта в света, която скоро трябва да бъде предложена на пазара, лежи на пода на празен офис в Манхатън. Даниел Крауч, търговец на редки карти и книги, на когото е била изпратена, стои над нея сияещ, пише Bloomberg.

“Имал съм няколко подобни карти в живота си”, коментира Крауч. “Но нито една не е била толкова брилянтна, колкото тази”.

Картата, която е създадена от генуезкия картограф Весконте Маджиоло през 1531 г., е едно от първите изображения на източното крайбрежие на Америка. Това е и първата съществуваща географска карта, която показва Ню Йорк.

“Това е една от най-старите карти, изобразяващи пътуването на Магелан”, посочва Крауч. “Картата показва целия свят”.

Крауч твърди, че за първи път е видял картата преди 12 седмици. Преди това тя е била собственост на английски колекционер, който я е купил от аристократично швейцарско семейство през 1983 г. Крауч посочва, че Библиотеката на Конгреса също се е опитала да купи картата, но е загубила търга.

Сега той ще предложи картата за 10 млн. долара в рамките на търга за изкуство TEFAF в Ню Йорк, който отваря врати за публиката на 22 октомври.

“Ако я продадем за 10 млн. долара, това ще я направи най-скъпо [публично] продадената карта в света заедно с картата на Валдзеемюлер в Библиотеката на Конгреса”, коментира експертът, като има предвид първата карта на американския континент от 1507 г., която е продадена частно за 10 млн. долара през 2003 г. По думите му картата, която предлага, е “много по-красива от тази на Валдзеемюлер”.

Творението на Маджиоло е широко 2 метра и е високо близо метър, а Крауч му е сложил специално направена алуминиева рамка. Картата е направена от шест кози кожи и е “практически неразрушима”, твърди той. Тя е била навита през почти петвековното си съществуване и по този начин цветовете, с които е била изрисувана, са изключително добре запазени. Изключение прави сребърнатабоя, която в момента изглежда черна.

Картата е била предназначена за поставяне на маса и за гледане от двете страни. Тя е украсена с рисунки на слонове, дракони, еднорози, замъци и царе, управлявали в Европа. Освен това, трябва да добавим, че е крайно неточна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още