IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

61 години след кражбата ѝ върнаха марката "Обърнатата Джени" на собствениците ѝ

Марката е от рядка серия, която е била объркана при печатането

16:23 | 03.06.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Рядка пощенска марка, известна като „Обърнатата Джени“, беше върната на законните ѝ собственици цели 61 години след като беше открадната от филателна изложба и се смяташе, че е изгубена завинаги, предава Ройтерс.

Марката е от 1918 г. и е от серия, която изобразява биплана Curtiss JN-4, известен като Джени, който по грешка е отпечатан наопаки. Именно тази грешка прави „Обърнатата Джени“ една от най-разпознаваемите и известни марки в света, дори и сред хората, които не се занимават с филателия.

Марката е открита през април тази година след 61 години, в които не се знаеше къде е. Тя беше предадена на своите собственици от Американската филателна изследователска библиотека в Пенсилвания. Това се случи по време на церемония в Ню Йорк, след като друга „Обърната Джени“ беше продадена на търг за 1,18 млн. долара.

Всъщност марката е една от четирите от тази серия, откраднати през 1955 г. от филателна изложба във Вирджиния, организирана от Етел Маккой.

След смъртта на Маккой библиотеката в Пенсилвания получава марките като наследство от нея. Две от другите откраднати марки са намерени и върнати през 70-те и 80-те години. Четвъртата обаче остава в неизвестност.

"Обърнатата Джени“, която е предадена на библиотеката, е с номинал 24 цента. Ако бъде предложена за продажба, тя може да достигне цена около 200 хил. долара, защото е в по-лошо състояние от тази, за която са платени над 1 млн. долара.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още