IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Десет малкоизвестни факта за „Мечо Пух“

На 14 октомври се навършиха 90 години от първото издание на една от най-обичаните детски книги

12:02 | 16.10.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Първото издание на &quot;Мечо Пух&quot;. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Първото издание на "Мечо Пух". Снимка: архив Ройтерс

На 14 октомври се навършиха цели 90 години от първото издание на една от най-обичаните детски книги - всъщност на една от най-обичаните книги - в историята: "Мечо Пух" на А. А. Милн. Да отбележим случая с 10 любопитни факта, които може би не сте чували.

Мечо Пух (на английски Winnie-the-Pooh) било плюшеното мече на Кристофър Робин, сина на Милн. На свой ред то било наречено на едно истинско мече от Лондонския зоопарк – Winnipeg.

Почти всички плюшени играчки, вдъхновили персонажите в книгата, се пазят и до днес в Нюйоркската библиотека. Изключението е кенгуруто Ру, което Кристофър Робин изгубил в една ябълкова градина през 30-те.  

Илюстратор на оригиналното издание е Ърнест Шепърд - прочут политически карикатурист от онова време. Милн не искал да има общо с политиката и се наложило Шепърд да го издебне пред дома му с готовите рисунки, за да го убеди.

Алън Александър Милн бил доста нашумял писател (с 18 пиеси и три новели), а също и редактор на прочутото списание Punch. Но днес го помним най-вече с приказките, които съчинявал за сина си.

Самият Кристофър Робин никак не бил доволен от популярността на книгата. В училище го подигравали и непрекъснато му цитирали откъси от нея. В крайна сметка се отчуждил от баща си и двамата се виждали много рядко.

Мечо Пух е един от едва четиримата анимационни герои със своя звезда на Алеята на славата (другите са Снежанка, патока Доналд и Мики Маус).

Това е била любимата книга на Даян, дъщерята на Уолт Дисни, която убеждавала татко си да я превърне във филм. Трябвало да мине обаче четвърт век, преди студиото да успее да придобие правата. Анимационната поредица за Пух е печелила и "Оскар", и "Грами".

Латинският превод на "Мечо Пух", дело на Александър Ленард, е единствената книга на мъртъв език, станала бестселър на The New York Times (125 000 продажби).

Оригиналното първо издание на книгата днес се търгува между 700 евро (за прилично запазен екземпляр) и 5000 евро (за копие с автограф).

Стоакровата гора, в която се случват приключенията на Пух, е всъщност съвсем действителна и се нарича Ашдаунска гора, в източен Съсекс. Днес е туристическа атракция.

---

* Статията е отпечатана в Bulgaria ON AIR THE INFLIGHT MAGAZINE, брой 75 / 2016

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:29 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още