IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Domino's започва доставки на пица с дронове в Нова Зеландия

Компанията разглежда възможността да направи същото и в няколко европейски страни

16:23 | 25.08.16 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Domino&#39;s New Zealand Facebook page</em></p>

Снимка: Domino's New Zealand Facebook page

Веригата пицарии Domino’s Pizza обяви, че започва тестове на доставки на пици в Нова Зеландия с помощта на дронове. Това ще бъде първата в света подобна услуга, писаха ДПА и ТАСС.

Във Facebook компанията публикува снимки на дрона и разкри, че планира да започне доставки на пица по въздух до своите новозеландски клиенти.

Дронът е направен от карбонови нишки и е разработен в партньорство с американската компания Flirtey. Domino’s заяви намеренията си още през март, когато стана ясно, че дронът има четири колела, висок е почти метър и разполага със затоплящ контейнер, който побира до 10 пици. Устройството се захранва с акумулатор и има сензори за избягване на препятствията.

Самите клиенти получават код, когато поръчат. При доставката те трябва да го въведат, за да отключат контейнера с пиците.

Дроновете използват технологията автопилот и криптирана комуникация от военен клас. Те ще се движат със скорост 30 км/ч на височина от около 60 метра.

Първоначално те ще летят само при спокойно време. При силни ветрове и валежи компанията предвижда да се връща към традиционните си методи на доставка.

Министърът на транспорта Саймън Бриджис приветства инициативата и заяви, че Domino’s е избрала Нова Зеландия заради напредничавото мислене на страната в сферата на авиационната регулация.

Веригата разглежда възможност за доставки с дронове в Австрия, Белгия, Франция, Холандия, Япония и Германия.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още