IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК разследва три компании заради лицензионни практики при търговията

Има съмнения, че Nike, Sanrio и Universal Studios в ролята им на лицензодатели на световно известни брандове са оказвали натиск върху търговци

14:37 | 14.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската комисия (ЕК) започна антитръстови разследвания срещу лицензионни и дистрибуционни практики на Nike, Sanrio и Universal Studios, за които се предполага, че нарушават законодателството за конкуренцията в Европейския съюз (ЕС), съобщават от пресслужбата на Комисията.

Антитръстовите регулатори проверяват дали трите компании не са ограничавали незаконно търговци да продават различни продукти на единния пазар, на други пазари и онлайн.

„Ще проверим дали практиките за лицензиране и дистрибуция на компаниите не водят до ограничаване на достъпа на потребителите до по-широк избор и по-добри сделки на Единния пазар“, коментира еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер.

Става въпрос за лицензите за дистрибуция и продажба на облекло, обувки, аксесоари, играчки и други потребителски стоки, върху които в процеса на производство се поставя изображение и/или текст. Това цели да увеличи атрактивността на продуктите за клиентите, които често са деца и тийнейджъри.

Производителят, който се явява лицензиант в тези случаи, може да използва изображенията и текстовете само ако е подписал лицензионно споразумение за правата с лицензодателя.

Nike, Sanrio и Universal Studios са лицензодатели на някои от най-големите брандове в света. Nike е лицензодател и на всички продукти, свързани с футболния клуб „Барселона“, Sanrio държи правата за Hello Kitty, а Universal Studios – за „Миньоните“ например.

Комисията ще проверява дали компаниите, в ролите си на лицензодатели, са нарушили европейските правила, като са ограничавали лицензиантите да продават стоки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още