IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Горските площи намаляват два пъти по-бавно през последните 25 години

Най-големите загуби са регистрирани в тропиците на Южна Америка и Африка, показва доклад на FAO

22:14 | 07.09.15 г. 4
<p>
	Снимка:<em> Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Горските площи на планетата продължават да намаляват, но изчезването им е с два пъти по-бавни темпове през последните 25 години, се казва в доклад на Организацията по прехрана и земеделие на ООН (FAO), цитиран от Франс прес.

Макар в световен план горските площи да продължават да намаляват, докато демографският растеж и интензивното търсене на храна нарастват, темповете на намаляване на горските площи са се забавили над два пъти между 1990 г. и 2015 г., разкрива докладът.

Той е публикуван по повод откриването днес на 14-ия Световен конгрес за горите в пристанищния град Дърбан в североизточната част на Република Южна Африка (РЮА), отбелязва БТА. 

Въпреки окуражаващите данни в доклада, горските площи в света са намалели с 3,1 процента за 25 години, от 4128 милиарда хектара на 3999 милиарда хектара. Общо 129 милиона хектара гори, които се равняват на територията на РЮА, са изчезнали от 1990 г.

Темповете на тези промени обаче са се забавили - годишната загуба на горски площи, която взема предвид новите горски насаждения, е минала от 0,18 процента през 90-те години на миналия вик на 0,08 процента през последните 5 години.

Най-големите загуби са регистрирани в тропиците в Южна Америка и Африка.

Горските площи ще продължат да намаляват най-вече заради превръщането на част от тях в земеделски площи, се прогнозира в доклада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Финанси виж още