IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: В кои страни има най-много милиардери и как са станали богати?

В най-голямата икономика в света – САЩ, се намират близо 30% от всички милиардери, повече от всяка друга страна

15:47 | 14.09.16 г.
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

Милиардерите са най-богатите сред богатите и много млади предприемачи днес се надяват един ден да достигнат именно такова огромно състояние. Преди да се присъединят към тази група обаче първият въпрос, който може би е добре да си зададат, е как милиардерите са получили богатството си, коментира HowMuch.net.

С днешната графика изданието показва именно разпределението на милиардерите по страни и начин на получаване на богатството. Всяка страна в света е разделена на различни цветни ивици според различните типове милиардери. Размерът на страната е в съответствие с броя милиардери там – колкото повече са те, толкова по-голям е размерът й. 

Има пет категории според начина на натрупване на богатството, които отговарят на различни цветове: наследници (червен), основатели на компании (зелен), собственици или изпълнителни директори на компании (син), връзки с политиката или ресурсите (оранжев) и финансов сектор (жълт). Данните са събрани от доклад, изготвен от Peterson Institute for International Economics.

Първото и най-важно заключение е, че в най-голямата икономика в света – САЩ, се намират близо 30% от всички милиардери, което е повече от всяка друга страна. Разпределението на милиардерите в САЩ е почти поравно, с изключение на тези, които са натрупали богатството си чрез политически връзки. Само 3,8% от американските милиардери са спечилили парите си чрез компании, свързани с политиката или ресурсите, което вероятно е вследствие на историческия пасивен подход на американското правителство към бизнеса.

В Китай – втората най-голяма икономика в света, има много малко милиардери, наследили парите си. Преди икономическия успех на Китай през последните няколко десетилетия, страната бе изключително бедна. Но бързият ръст на икономиката ѝ вследствие на производствения бум е създал над 200 милиардери. Около 40% от тях са основатели на компании, а една четвърт са собственици или директори на дружества.

Противоположната тенденция може да се открие в Южна Корея. Повечето милиардери там, или 74,1%, са наследили парите си. В Япония по-голямата част от милиардерите пък са основали компании – 63%.

Тенденцията в Южна Корея може до известна степен да бъде открита и в Европа. С изключение на Обединеното кралство много от милиардерите в големите европейски икономики са наследили богатството си. Дания е с най-висок процент – 83,3%, Германия е на второ място с 64,7%, а Швеция на трето с 63,3%.

Още подобни графики можете да разгледате тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още