IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жан-Клод Юнкер не се притеснява от кибератаки

Председателят на ЕК носи стара Nokia в джоба си и не притежава смартфон

13:45 | 01.07.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	ЖанІКлод Юнкер. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

ЖанІКлод Юнкер. Снимка: Архив Ройтерс

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер не се притеснява от кибератаките, защото не притежава смартфон, а носи в джоба си стара Nokia, пише Politico.

Когато застана начело на Комисията Юнкер обеща да даде тласък на цифровото бъдеще на Европа. Три години по-късно има известен прогрес, а от днес (1юли) Естония, която е една от най-развитата по отношение на цифровизацията членка на общността, поема ротационното председателство на Съвета. Това обещава още по-голяма подкрепа на сектора, допълва изданието.

Но в лично качество Юнкер не е особено голям почитател на новите технологии и го призна в Естония по време на церемониите по встъпването на страната в новата си роля. "Все още нямам смартфон и не мога да бъдат премиер на Естония. Това би било напълно невъзможно", коментира председателят на ЕК.

Юнкер се пошегува, че е получил поканата от естонското правителство по пощата, защото премиерът на страна Юри Ратас знае неговите нагласи към новите технологии.

"Но знам, че нашето бъдеще е цифрово", каза още той.

Не за първи път Юнкер признава, че му липсват технологични умения. Той обаче е категоричен, че това не означава, че не вярва в новите технологии. Всъщност председателят на ЕК далеч не е единственият в Комисията - дори бившият комисар, отговарящ за цифровите технологии Гюнтер Йотингер, призна, че предпочита старите начини за комуникация - вестниците, а не социални медии и винаги принтира документите, а не ги чете на таблет.

Днес Йотингер отговаря за европейския бюджет, а бъдещият български комисар Мария Габриел ще поеме портфолиото цифрови технологии, когато приключи процедурата по одобрението й в Брюксел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още