IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Картина на Бейкън може да се продаде за 70 млн. долара в търг на Christie’s

Творбата представлява три свързани портрета на любовник на Бейкън

15:10 | 24.02.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: francis-bacon.com</em></p>

Снимка: francis-bacon.com

Портрет на любовник на Френсис Бейкън може да достигне цена от 70 млн. долара на търг в Christie’s през май в тест за състоянието на луксозния пазар на изкуство, коментира Bloomberg.

Триптихът (три съединени картини на една тематика – бел. ред.) “Three Studies for a Portrait of George Dyer” е нарисуван през 1963 г., малко след като двамата мъже се срещат. Той изобразява три версии на изкривено лице на Дайер, всяка от тях на отделно, малко, черно платно. През 2014 г. подобен триптих, нарисуван през 1964 г. на светъл фон, бе продаден за 26,7 млн. паунда (около 45,6 млн. долара по същото време) в Sotheby’s.

Творбата е първият голям експонат за следващия сезон на търговете в Ню Йорк. Продажбите на произведенията на Бейкън, който стана най-скъпият художник на търг през ноември 2013 г., са спаднали със 74% от 2014 г., сочи Artprice.com. Миналата година продажбите му достигнаха 69,6 млн. долара, след като предлагането на луксозни творби от индустрията спадна на фона на икономическата и политическата волатилност.

Творбата преди е била собственост на Роалд Дал, британския автор на „Чарли и шоколадовата фабрика“. Тя обаче се предлага на търга от Франсис Ломбре, френски актьор, който е нейн собственик от 25 години.

Макар че не разкрива за колко я е купил, той казва, че е трябвало да продаде голяма част от творбите, които е притежавал в онзи момент, за да купи Бейкън. Инвестицията може да се окаже доста добра обаче, тъй като Christie’s оценява творбата между 50 и 70 млн. долара.

През годините той отдава картината за големи изложби, включително в Metropolitan Museum of Art в Ню Йорк, Tate в Лондон и Nacional del Prado в Мадрид. Ломбре казва, че сумата, която получи, ще отиде за театър в Париж с историческо значение, който е купил наскоро.

„Всички големи актьори на Франция са играли тук“, казва той. „Това е като Бейкън на театрите“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още