IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Катар рязко свива разходите заради срива на цените на петрола

Най-засегнати са инвестициите в изкуство и скъпите културни, образователни и здравни системи под егидата на Qatar Foundation

11:40 | 15.01.16 г. 4
Катар рязко свива разходите заради срива на цените на петрола

Само преди година Катар постави световен рекорд,  като плати невиждана цена за картина на Пол Гоген. Така емирството достигна до кулминацията по харченето за изкуство, пише FT.

Сега обаче емирството съкращава разходите за изкуство и заради ниските цени на петрола и продава част от ценните си активи, допълва изданието.

Във вторник Al Jazeera America също стана жертва на съкращенията, като беше отрязано финансирането за телевизионния канал, погълнал 2 млрд. долара само през 2013 г.

Катар е орязал заплащането и е съкратил още 240 служители в музейната си система в стремежа за намаляване на правителствените разходи заради ситуацията на петролните пазари.

Преди две години музеите в Катар разполагаха с 1 200 служители и стремежът беше за удвояване на персонала. Сега обаче служителите са намалени до под 800.

Емирството започна да намалява разходите, след като шейх Хамад бин Тамим ал-Тани се възкачи на трона през 2013 г. Правителството иска да пренасочи усилията си към изграждането на необходимата инфраструктура за Световното първенство по футбол през 2022 г.

Въпреки че Доха е по-слабо засегната от срива на цените на петрола в сравнение със съседите й, предвид по-малобройното население и по-голямата зависимост от дългосрочните договори за газ, ситуацията на петролните пазари оказва допълнителен натиск върху раздутия бюджет.

Петролът продължава да е източник на значителни приходи, които продължават да се свиват, а шейх Тамим се опитва да диверсифицира икономиката, за да се намали зависимостта от въглеводородите. Той се възползва от срива на петролните пазари, за да подчертае, че правителството вече не може да предвиди всичко за населението и да насърчи заетостта в частния сектор.

Доха основно съкращава разходите в скъпите културни, образователни и здравни системи под егидата на Qatar Foundation, която се контролира от майката на емира – шейха Моза бин Насър ал-Миснед.

През миналия месец Qatar Foundation е приключила партньорството си с Bloomsbury Publishing, който се смята, че е струвал на страната минимум 1 млн. долара годишно от 2008 г. насам.

Изглежда че ще се прекрати и практиката за масово наемане на чужденци за запълване на свободните работни места в емирството. Анализатори обаче се опасяват, че замяната на опитни чужденци с местни жители, на които им липсват необходимите умения, би могла да подкопае доста проекти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 1
Pyramid
преди 8 години
Автоматиката автоматично "филтрира" г-ъз и с-ере. Какво ли още са поръчали на програмистите да заложат като бомба под свободата на Словото?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 1
Pyramid
преди 8 години
Има начин да вдигнат цената - не, че ми се ще - ама лаком *** гладен ще ***. ДГД. На мен, ниската цена на петрола ми е изгодна. Друг въпрос, защо горивата не падат: Карам на LPG, дето го вдигнаха от 0,85 на 0,91 лв /Това-тук при нас, иначе знам, има места с по-човешки цени/ тутакси, след като цената за три дни мина от 45 на 46 долара. Сега цената е с още 30% надолу, а по газстанциите не мърда. Аман съм рекъл.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 2
michaelis12
преди 8 години
Ха а да видиме са кой ше плаче пак на руски гробища ... :)) ааайде сега всички по килимчетата на Запад и да почват да бият челата в земята и да се молят на Всевишния да се дигне цената на петрола, а Всевишния се намира на Wallstreet с петролните фючърси ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 0
Pyramid
преди 8 години
Я! Чудо велико,на*кано арапи! Малий, кеф!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още