IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайска компания придобива най-стария търговец на играчки в света?

Сделката за Hamleys е на стойност 100 млн. паунда, твърди източник

15:06 | 22.10.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Листнатата на хонконгската борса компания за търговия на дребно с дамски обувки C.banner International Holdings ще придобие 255-годишния британски производител на играчки Hamleys за около 100 млн. паунда (154,32 млн. долара), предава Ройтерс, позовавайки се на източник, запознат със случая.

Сделката за прочутия британски търговец на дребно, известен с най-стария магазин за играчки в света, се случва само ден след като китайският президент Си Дзинпин приветства затвърждаването на близките връзки на страната си с Великобритания. Той е на посещение в европейската страна, което може да доведе до сделки на стойност 46 млрд. долара.

Част от най-известните магазини в Лондон се управляват от небритански инвеститори. Qatar Holdings притежава Harrods, базираната в Хонконг Dickson Concepts държи Harvey Nichols, House of Fraser пък е притежавана от китайската Sanpower Group, докато Gieves & Hawkes е собственост на листнатата в Хонконг Trinity.

C.banner ще обяви сделката скоро, посочва източникът, който отказва да разкрие самоличността си. Говорителят на компанята отказва да коментира.

Основаната през 1760 г. Hamleys е позната най-вече с магазина си на Regent Street в Лондон, но през последните години разшири бизнеса си в чужбина. През април тя отвори магазин в Москва въпреки икономическата криза в Русия.

Британският магазин за играчки, от който кралица Елизабет купувала играчки за своите деца, е в чуждестранни ръце от 2003 г. насам. Тогава той беше придобит от исландската инвестиционна фирма Baugur след наддаване с британски купувач.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:32 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още