IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайският апетит към Холивуд се засилва

Две компании от азиатската страна финансират с 1 млрд. долара Paramount Pictures

14:05 | 20.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Все повече китайски капитали навлизат в Холивуд. Филмовото студио Paramount Pictures обяви, че е сключило сделка за финансиране в размер на 1 млрд. долара от две китайски фирми. Всичко това засилва връзките на американската компания с един доходоносен, но труден пазар, пише CNN.

HuaHua Media и Shanghai Film Group ще инвестират средства във всички филми на Paramount през следващите три години, обявиха компаниите в изявление. Китайските фирми дори ще отворят собствен офис в Paramount по-късно тази година.

Това не са първите връзки на студиото, свързани с увеличаващия се интерес на китайските инвеститори към Холивуд.

Paramount се е радвала на успех с Huahua и в миналото. Двете компании си партнираха през 2014 г. по маркетинга на „Трансформърс: Ера на изтребление“, който стана първият филм, преминал границата от 300 млн. долара в китайския боксофис.

Предстои да видим дали новата сделка може да повтори този успех. Китайският боксофис се охлади значително през 2016 г. Продажбите нараснаха само с 3,7%, което представлява драматичен спад спрямо ръста от 48% през 2015 г., сочат официалните данни.

И все пак се очаква Китай да изпревари САЩ, превръщайки се в най-големия филмов пазар през следващите години. А китайските компании са нетърпеливи да научат повече за способността на Холивуд да създава световни блокбърстъри.

Миналата година компанията на милиардера Джак Ма Alibaba Pictures придоби миноритарен дял в Amblin Partners на Стивън Спилбърг.

Уан Дзиенлин, най-богатият човек в Китай, притежава Legendary Entertainment, сред чиито хитове се нареждат „Джурасик свят“ и „Огненият пръстен“. Компанията му Wanda Group сключи сделка за финансиране на Sony Pictures миналата година.

Но притежаването на голямо студио остава сложна задача. Тази седмица Уан се оплака, че нито едно от студиата от „Голямата шесторка“ не се продава.

По-големият апетит от страна на Китай към сделки в Холивуд изнерви част от представителите на властта в САЩ и доведе до призиви за по-строг държавен контрол.

Новата сделка на Paramount ще помогне за справяне на трудностите, които чуждестранните студиа срещат в дистрибуцията и маркетинга на филмите им в Китай. Пекин ограничава броя на чуждестранните филми до 34 – рестрикция, която ще бъде преразгледана тази година.

Huahua си партнира с Paramount по няколко филма миналата година, като те бяха одобрени от Китай, в това число „Съюзени“ и „Стар Трек: Отвъд“.

Промоцията на „Съюзени“ отбеляза първия път от близо 20 години, в който Брад Пит се появи в Китай, за да представи филм, в който участва. Твърди се, че присъствието на актьора в страната е било забранено, след като през 1997 г. той игра във филма „Седем години в Тибет“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:39 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още