IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Lego промени политиката си за поръчки след опит да цензурира Ай УейУей

Фенове на артиста го подкрепиха в голяма кампания в социалните мрежи

15:49 | 14.01.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Lego Group променя начина на приемане на поръчки на едро, след силна реакция срещу групата в социалните мрежи миналата година, пише CNBC.

През октомври 2015 г. Lego беше обвинена в цензура от съвременния артист и активист Ай УейУей, тъй като производителката на играчки отказа да му изпрати конструктор, от който той се нуждаеше за създаването на предстоящата си изложба, свързана с политическите дисиденти.

След като новината беше разпространена, Lego получи остри критики онлайн, а феновете на Ау УейУей започнаха кампания за даряване на конструктори за изложбата в Мелбърн, Австралия.

По това време Lego отрече, че е цензурирала или забранила творческото използване на нейните конструктори. Стана ясно обаче, че отказва исканията за големи поръчки, ако конструкторите бъдат използвани „в проекти или контекст, свързан с политическия дневен ред“.

Случаят силно напомня друг от 90-те години, когато полски творец създаде макет на концентрационен лагер от конструктор Lego, което накара компанията да поиска проектът да не бъде показван публично.

Късно във вторник Lego обяви, че според новите ѝ правила при поръчки на големи количества от нейните продукти, тя няма да пита клиентите си за какво точно ще ги ползват. Lego не свърза новината директно с поръчката на Ай УейУей.

От началото на тази година групата повече няма да се информира за „тематичната цел“, а по-скоро ще показва на клиентите си, че не подкрепя определени проекти, ако играчките ѝ се ползват за публични изяви, включително за изложби.

Ай УейУей основно ретуитваше чужди публикации, за да покаже радостта на феновете си след новината, но по-късно самият той написа в Twitter: “добър ход #свободанаизразяването“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:24 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още