IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Lego ще представи нови фигурки, посветени на жените учени на НАСА

В миналото компанията е получавала критики за липсата на жени професионалисти сред фигурките

16:52 | 01.03.17 г.
<p>
	Снимка:&nbsp;Lego NASA Women Facebook Page</p>

Снимка: Lego NASA Women Facebook Page

Lego обяви нов комплект фигурки, който ще включва някои от жените, играли съществени, макар и понякога подценени, роли в американската космическа програма, съобщава CNN.

Фигурките са били заявени в рамките на програмата Lego Ideas на производителя на играчки, което позволява на феновете да предлагат концепции за нови сетове.

Комплектът „Жените на НАСА“ е създаден от научния писател Мая Уайнсток, заместник-редактор на MIT News, и е бил рекламиран с лозунга „Дамите разтърсват космоса!“ (Ladies rock outer space).

Сред фигурите, идея на Уайнсток, са Сали Райд, първата американка в космоса, Нанси Грейс Роуман, известна като „майка“ на телескопа Хъбъл, и Мей Джеймисън, първата афроамериканка в космоса. Сред тях са и Маргарет Хамилтън и Катрин Джонсън, чиято дейност е помогнала да се изпратят първите хора на Луната.

Уайнсток казва, че комплектът „осигурява възможност за натрупване на знания, за да могат и млади, и стари да научат историята на жените в науката и технологиите".

Lego е критикувана в миналото за липсата на жени професионалисти сред фигурките си. Най-известният случай е писмо на 7-годишно момиче, фен на конструкторите, изпратено през 2014 г. „Всичко, което са правили момичетата, е да седят у дома, да спят и да пазаруват, не са имали работа, но момчетата са се впускали в пътешествия, работили, спасявали хора“, написа тогава Шарлот Бенджамин.

В отговор Lego представи лимитирана серия от комплекта „Research Institute”, създаден от геофизика Елън Куджиман, който включваше три жени учени – палеонтолог, астроном и химик.

Lego заяви, че все още обмисля финалния дизайн и цена на комплекта „Жените на НАСА“.

Компанията планира да го представи в края на тази година или началото на следващата. Не е ясно обаче дали ще бъде лимитирана серия подобно на „Research Institute”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:35 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още