IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

McDonald`s загърбва малките собственици на франчайз за ресторантите й

По-големите оператори имат достатъчно средства за инвестиции в нови технологии

20:30 | 02.09.16 г. 3
Автор - снимка
Създател
McDonald`s загърбва малките собственици на франчайз за ресторантите й

От години McDonald`s беше позната със своята политика да търси малки компании, които да получат франчайз за отваряне на ресторант от веригата, пише Bloomberg. Често франчайзърите й в САЩ управляваха един или два ресторанта, с цел по-добро качество на услугите.

В последно време обаче нещата се променят и McDonald`s вече търси по-голами оператори. Брокери коментират, че компанията дори окуражава малките собственици да продават своя бизнес.

От 2014 година получателите на франчайз да отворят ресторант от веригата за бързо хранене намаляват с 2,6%, но в същото време броят на ресторантите растат с 1,2%. Това означава, че веригите стават все по-големи.

През 2014 година франчайзърите с пет или по-малко ресторанта в САЩ а били 1 930, а днес броят им е вече 1 842. Има обаче 12% ръст в броя на операторите, които имат над 10 ресторанта - те вече са 245 спрямо 218 през 2014 година.

Bloomberg посочва, че отървавайки се от по-малките собственици, McDonald`s по-лесно ще може да внедри нови технологии като например тъчскрийни, чрез които клиентите сами ще поръчват храната си. Подобна система вече се тества в 250 ресторанта в САЩ.

Подобни иновации обаче струват пари, а малките компании нямат достатъчно средства, за да инвестират в тях.

Обикновено малките оператори продават на по-големите, които вече управляват няколко ресторанта на McDonald`s, обясни говорител на компанията. Това води до по-малко, но пък по-силни франчайзъри, по-добри финансови резултати и възможнисти за инвестиции, добавят оттам.

Подобна е политиката и на другите вериги за бързо хранене - в САЩ Burger King, Wendy`s, Subway и Pizza Hut дават разрешително за отваряне на ресторант само на големи компании.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 1
ing5rov
преди 7 години
На пенция съм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 7 години
Друго е да ядеш пирожки и пиеш квас. Между другото какво работиш, че имаш първи пост под всяка статия. На мен недей, на уважаемите съфорумци обясни. А иначе през чурк***та ми е за Мак......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 3
ing5rov
преди 7 години
Колко глупав народ има дето яде тия говнотии ! И полива с Кока Кола !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още