IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НАСА: Има течаща вода на Марс

Откритието е смятано за знак, че на планетата може да има живот

18:52 | 28.09.15 г. 5
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Свещеният Граал на космическите изследвания е откриването на извънземен живот, важен предшественик на който е намирането на вода, коятода тече, на някоя планета. Именно последното обяви, че е открила НАСА. Новината беше съобщена по време на специална пресконференция, пише Bloomberg.

Откритията, които са описани в списание Nature Geoscience, дават обяснение за особените, дълги тъмни ивици, които понякога се появяват по повърхността на Марс. Въпросните обекти, които могат да достигнат широчина 5 метра и дължина 100 метра, за първи път са забелязани през 2010 г.

Анализът им е извършен от екип от осем души, който установил, че ивиците се състоят от минерални соли, които лесно абсорбират влагата, а течащата вода е най-вероятното обяснение за появата им.

От години се знае, че на Червената планета има лед, а по повърхността ѝ се виждат белези, че някога по нея е минавал воден поток. Сегашните изследвания обаче са първите, които предоставят убедителни доказателства, че на Марс продължава да има течаща вода.

Новите снимки на Марс показват, че въпросната вода не се задържа дълго на повърхността на планетата. Тя се изпарява бързо. Но откритието повдига въпроса дали Червената планета всъщност не е дом на живи същества.

В проучването си учените посочват, че условията на Марс в някои отношения напомнят тези в пустинята Атакама в Западна Латинска Америка. Там задържащата се солена вода на речните дъна е оазис за микроорганизми.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 5 rate down comment 5
ing5rov
преди 8 години
Съществителни ли има ...?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 3
rover
преди 8 години
На Маркс нема живот. Това е само хипотенуза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 6
michaelis12
преди 8 години
да ги настанят нащо ВиК там те ше опраат раотата ... ше им покажат на Марсианците как се прай :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 4
Nikodim
преди 8 години
НАСА: Има течаща вода на Марс__Марсианците не ги мисля аз. Мисля мене си, че има течаща вода не от крана, а от тавана !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 27 rate down comment 5
honaniga
преди 8 години
Tези са назад с материалаНапразно са се трудилиОще в хрониките на древните пък и на сегашните македонски хронисти е описано как древните македонци ( предците на Александър Македонски ) са утолявали жаждата си от буйните студени марсиански потоци след поредната славна победа над марсианците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още