IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nestle обяви нова технология, с която намалява захарта в продуктите си с 40%

Глобалната тенденция към затлъстяване засилва натиска върху производителите на обработени храни да направят продуктите си по-здравословни

21:04 | 01.12.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Най-голямата компания за хранителни продукти в света Nestle заяви, че е развила нова технология, която дава възможност за намаляване на захарта в някои от сладкарските й изделия с до 40% без това да влияе на вкуса, съобщава Ройтерс.

Производителят на Kitkat и едноименните шоколади Nestle заяви, че научният му екип е открил начин да използва само естествени съставки, за да промени структурата на захарните частици. Правейки кристалчетата кухи, Nestle казва, че всяка една частица се разтапя по-бързо върху езика, така че за производството на шоколад ще бъде нужно по-малко захар.

Нашите учени са открили напълно нов начин за използването на традиционна, естествена съставка“, казва главният технологичен директор на компанията Стефан Кацикас.

Заради глобалната тенденция към затлъстяване се засилва натискът върху производителите на обработени храни да направят продуктите си по-здравословни. Nestle и конкурентите му работят върху начини за намаляване на захарта, мазнините и солта, тъй като потребителите все по-често избират по-свежи и здравословни опции.

Nestle казва, че ще патентова откритието си и ще започне да използва бързоразградимата захар в редица от сладкарските си продукти от 2018 г.

Nestle не е първата компания, която експериментира с молекулите на съставките. През 2010 г. PepsiCo обяви, че е открила молекула на солта, която ще ѝ позволи да използва по-малко натрий, без това да се отразява на вкуса на хранителните ѝ продукти, сред които са чипсът Walkers и Cheetos.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 1
Bobacho
преди 7 години
Nestle и Coca Cola продават смърт!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още