IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пивоварните компании AB InBev и Efes сливат дейностите си в Русия

Новата компания ще има за цел да се справи със спада в продажбите в страната

14:26 | 09.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Пивоварните компании Anheuser-Busch InBev и Anadolu Efes са се договорили да слеят дейностите си в Русия и Украйна след години на спад на руския бирен пазар заради наложените по-сурови регулации, съобщава Ройтерс.

Ab InBev, най-голямата пивоварна компания в света, собственик на марки като Budweiser и Stella Artois, обяви необвързващата сделка в сряда, без да разкрива финансовите ѝ аспекти. AB InBev притежава 24% от Efes – най-големия турски пивовар – наследявайки дела от придобиването на SABMiller.

Руснаците са сред нациите, които пият най-много алкохол, но продажбите на бира, които растяха бързо след 2000 г. на фона на инвестиции от международни играчи, се сринаха от 2008 г. насам, когато правителството предприеме мерки за ограничаване на пиенето.

AB InBev затвори пет завода там, а директор на компанията каза за Ройтерс по-рано тази година, че останалите пет са работили на капацитет между 40% и 90% през миналата година.

Базираната в Белгия пивоварна заяви в сряда, че сливането с дялове 50% на 50% ще доведе до нова компания, наречена AB InBev-Efes, която ще бъде напълно консолидирана във финансовите сметки на Efes. AB InBev ще третира бизнеса като дялов капитал.

Акциите на Anadolu Efes поскъпнаха с 2,5% в Истанбул след новината, а тези на AB InBev поевтиняха с 0,4% в Брюксел.

AB InBev заяви, че комбинирането ще засили конкурентната позиция на брандовете на двете компании на конкретните пазари, като в същото време ще създаде потенциал за още растеж.

Двете компании ще имат равен брой представители в новата компания, но председателят на Anadolu Group и Anadolu Efes ще бъде и неин председател.

Очаква се сделката да бъде приключена през първата половина на 2018 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:02 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още