IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Председателят на Spotify се оттегля от поста си

Мартин Лоренцон е единият от основателите на стрийминг услугата

12:40 | 14.10.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Мартин Лоренцон, единият от основателите на шведската музикална услуга Spotify, се оттегля от поста си на председател на компанията след 10 години на него, пише Bloomberg.

Главният изпълнителен директор и също съосновател на фирмата Даниел Ек ще поеме ролята, като ще остане начело на Spotify, обяви говорител на компанията в имейл. Лоренцон ще стане заместник председател, обяви самият той в Twitter.

Spotify, най-голямата абонаментна стрийминг услуга в света, миналия месец премина границата от 20 млн. абонати. Със своите общо 100 млн. потребители на безплатната и платената ѝ услуга месечно, Spotify се бори с конкуренти като Apple и Amazon.com.

Същевременно тя се опитва да договори нови договори за лицензи с най-големите звукозаписни компании в света.

Spotify, която генерира повече от 2 млрд. долара приходи миналата година, се готви за първично публично предлагане, което ще се случи до края на 2017 г.

По-рано тази година Лоренцон се присъедини към рискови инвеститори, основателя на Skype Никлас Зенстром, бившия финансов министър на Швеция Андерш Борг и няколко други бизнес лидери в отворено писмо, което призовава за реформи в шведското образование, данъчната система и други индустрии. В текста се посочва, че ако това не се случи, може да изгони компаниите от страната. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:32 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още