IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Резултатите на Mattel затъват надолу заради лошото представяне на Barbie

Най-прочутата марка кукли в света се сблъсква с големи конкуренти и губи позиции в ключови вериги магазини

17:11 | 17.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Куклата Barbie вече не се радва на такъв успех, а новите имена на пазара все повече изместват прочутите продукти на марката.

Funville Sparkle Girlz - бранд, продаван само в Wal-Mart Stores, завзе около една четвърт от пространството, което компанията майка на Barbie – Mattel, използва в някои магазини за продажби на дребно, за да предлага известните си кукли, посочва анализаторът на BMO Capital Markets Герик Джонсън.

Освен това Barbie трябва да се справя и с конкуренцията на марката Whimsy & Wonder, която предлага продуктите си ексклузивно в Target, пише Wall Street Journal.

Загубата на пространство в два от трите най-големи по продажби вериги за играчки показва как 55-годишната синеока американска кукла губи вниманието на момичетата. Децата се насочват все повече към други кукли, направени от Mattel, като Monster High и към такива, базирани на анимационния филм на Disney “Замръзналото кралство“.

Въпреки че все още е най-известният бранд кукла в света с продажби, възлизащи на 1 млрд. долара през последните четири тримесечия, Barbie вече не се радва на вниманието, което имаше преди.

Всъщност търговците на дребно все още разчистват куклите Barbie, останали от миналогодишния празничен сезон. През третото фискално тримесечие продажбите на марката спадат с 21% в световен мащаб, а това е четвъртото им поредно тримесечие с двуцифрен спад. В Северна Америка продажбите на Barbie намаляват вече девет поредни тримесечия.

Тези резултати са лоша новина за Mattel, която наскоро загуби титлата "Топ производител на играчки" по обем на продажбите за сметка на Lego. Влошаващите се финансови резултати застрашават присъствието на прочутите кукли в по-големите пространства в магазините. Това колко място им се отделя по рафтовете зависи от редица фактори, включително колко са склонни да платят доставчиците за маркетинг.

От своя страна Mattel обяви, че печалбата ѝ за третото фискално тримесечие спада с 22% до 331,8 млн. долара. Приходите пък намаляват с 8 на сто, показвайки слабостта на някои от другите продуктови линии на компанията като играчките за малки деца – Fisher-Price.

Магазините от веригата Target отделят все по-малко място за Barbie, за да има повече пространство за играчки, които са по-харесвани от децата. Въпреки това от компанията твърдят, че застават зад Barbie.

Wal-Mart посочва, че продуктите с марката Barbie са сред най-добре продаваните от нея през последните шест години. Говорителят на компанията коментира, че играчките от тази серия ще продължат да се предлагат в Wal-Mart, защото Barbie е най-популярната кукла в света.

Последна актуализация: 06:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още