IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Скулптура на Роден достигна 3,6 млн. евро на търг

"Андромеда" е била в ръцете на едно семейство в продължение на цели 130 години

12:12 | 31.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Скулптурата от бял мрамор „Андромеда“, дело на Огюст Роден, беше продадена на търг в Париж за 3,6 млн. евро, съобщава AFP.

Аукционната къща Artcurial беше дала предварителна оценка на произведението в диапазона 800 хил. до 1,2 млн. евро.

Творбата е така изработена, че да има контраст между мраморния блок, оставен в естествено състояние, и изключително внимателно шлифованото тяло на дъщерята на Цефей и Касиопея, която става съпруга на Персей след като той я спасява от чудовище.

Досега скулптурата е била собственост на едно семейство, при това в продължение на 130 години.

Роден подарява произведението на свой приятел и клиент – чилийски дипломат, който е живял в Париж в края на XIX век. Семейството предава скулптурата от поколение на поколение. Едва миналата година тя е била идентифицирана от Брюно Жобер, директор на отдел „Импресионисти и модерници“ в Artcurial, и от негов колега.

От въпросната скулптура съществуват още четири екземпляра. Три от тях са в колекциите на музеите „Роден“ в Париж, Филаделфия и в Музея на изящните изкуства в Буенос Айрес. Четвъртата пък е придобита от частно лице за 3 млн. долара през 2006 г. на търг в Ню Йорк.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:23 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още