IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Starbucks нае първия си главен технологичен директор

Световната верига кафенета избра за позицията бившия главен информационен директор на Adobe

15:36 | 07.10.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Getty Images</em></p>

Снимка: Getty Images

Starbucks избра ветеран от Силициевата долина за първия си главен технологичен директор, след като най-голямата в света верига кафенета се опитва да засили дигиталните си поръчки, съобщава Wall Street Journal.

Базираната в Сиатъл компания заяви във вторник, че е наела бившия главен информационен директор на Adobe Systems Джери Мартин-Фликинджър за мениджър на технологичния екип. Това е вторият висш технологичен мениджър, който компанията назначава. През януари Starbucks нае Кевин Джонсън, бивш главен изпълнителен директор на Juniper Networks, за свой президент и главен оперативен директор.

Технологиите играят все по-голяма роля в стратегията за растеж на Starbucks, тъй като компанията се опитва да намери нови начини, за да увеличи продажбите си. В САЩ 20% от трансакциите се правят чрез мобилни устройства, докато само преди две години този процент беше едва 9%. Преди няколко дни Starbucks представи ново мобилно приложение в страната, което позволява на клиентите да поръчват и плащат за храна и напитки, преди да идат до кафене на Starbucks и да си вземат поръчката.

Миналата година главният изпълнителен директор Хауърд Шултц обяви, че разширява ролята си, за да бъде по-ангажиран с инициативите за търговия в интернет. Оттогава насам Starbucks сключи редица сделки с технологични компании, опитвайки се да привлече повече клиенти.

През юли компанията сключи партньорство с услугата за споделено пътуване Lyft, което позволява на пътниците и шофьорите, полазващи мобилното приложение на Lyft, да печелят точки за лоялност към Starbucks, които могат да бъдат разменени за храна и напитки в кафенета от веригата. Преди това Starbucks сключи подобна сделка с доставчика на музикален стрийминг Spotify, чиито потребители също могат да печелят звезди за лоялност към веригата.

Starbucks имаше главен информационен директор, чиито длъжности бяха подобни на бъдещите задължения на Мартин-Фликиндцър, но тя ще играе по-голяма роля в оформянето на технологичната програма на компанията, а добавянето на думата „технологичен“ към името на позицията „отразява естественото развитие на ролята“, заяви говорител на компанията. Главният информационен директор Кърт Гарнър, който работи в компанията от 18 години, планира да помогне при прехода на Мартин-Фликинджър към новата ѝ роля и след това ще напусне компанията в края на ноември, заяви Starbucks.

Последно Мартин-Фликинджър беше главен информационен директор на Adobe, където управлява глобалния информационно-технологичен екип на компанията и помогна за превръщането на софтуерната компания в облачно-базиран бизнес. Тя ще поеме новата си роля в Starbucks на 2 ноември. Преди Adobe Мартин-Фликинджър е била главен информационен директор в VeriSign, а преди това е заемала същата позиция и в Network Associates Inc. и McAfee Associates Inc.

„Джери е технолог по душа“, заяви Джонсън във вторник. „В момент, в който се опитваме да оформим глобалната стратегия на Starbucks, ние се нуждаем от лидерски талант с голям опит с облаците, анализа на големи количества данни, мобилните технологии и сигурността, за да преминем на следващото ниво“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още