IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Триптих на Франсис Бейкън оглави търг на Sotheby's в Лондон

Той достигна забележителната цена от 45,4 млн. долара

13:50 | 01.07.14 г.
<p>
	Продаденият на търга триптих на Франсис Бейкън, изобразяващ Джордж Дайър.<em> Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Продаденият на търга триптих на Франсис Бейкън, изобразяващ Джордж Дайър. Снимка: архив Ройтерс

Триптих на Франсис Бейкън в малък формат, изобразяващ любовника му Джордж Дайър, беше продаден за забележителните 26,7 млн. паунда (45,4 млн. долара) в рамките на търг на съвременно изкуство.

Аукционът надмина прогнозите, а част от художниците, чиито творби бяха продадени, отбелязаха рекорди, предаде Ройтерс.

Бейкън създава триптиха през 1967 г., а според Sotheby's той е част от общо 40-те триптиха, които художникът рисува в този формат - 28 см на 36 см. Трите творби поведоха търга, който се проведе в Лондон и събра общо 93,15 млн. паунда.
Осем от 59-те произведения, предложени на аукциона, не намериха купувачи. Въпреки това общата сума се оказа по-висока от прогнозите за 89 млн. паунда.

Предишната топ цена за подобен триптих на Бейкън беше 23 млн. паунда, разкриха от Sotheby's. Най-добре продаденото на търг произведение на Бейкън също е триптих, който колекционер купи от Christie's за 142 млн. долара през ноември в Ню Йорк.

От Sotheby's разкриха, че колекционерът, който се е сдобил с триптиха с лика на Джордж Дайър, много искал да го притежава.

Въпреки това от аукционната къща отказаха да съобщят кой е купувачът и дори от кой географски регион е той. Вместо това обясниха, че е имало 10-минутна напрегната битка между последните двама наддаващи.

Търгът ще бъде запомнен и с рекордната цена за творба на шотландеца Питър Дойг. Неговата картина „Country-rock (wing mirror) of 1999” беше продадена за 8,5 млн. паунда.

Изненади имаше и в цените на произведенията на млади художници като румънеца Адриан Джени, чиято картина „The Fake Rothko” достигна цена от 1,43 млн. паунда. Сумата е около четири пъти по-висока от очакваната максимална цена и шест пъти по-висока от най-добрата до момента за творба на художника.

Платното „ No. 10” на самия Марк Ротко, нарисувано през 1949 г., намери купувач, който даде за него 2,5 млн. паунда. Цената се оказа доста по-висока от очакваните 800 хил. паунда.

Други по-големи произведения, продадени на търга, са „Nine Multicolored Marilyns” на Анди Уорхол, която достигна цена от 4,6 млн. паунда, и „Study for Portrait of P.L.” на Бейкън – 4,5 млн. паунда. Платното „Dollar Sign (Yellow)” на Уорхол пък беше купено за 4 млн. паунда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още