IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търгове на Бейкън и Уорхол тестват глобалния пазар на изкуство

Пазарът процъфтява благодарение на широкото географско разпространение на богаташите, които търсят произведения с цел инвестиция

15:14 | 16.10.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	&quot;Три етюда на Лушън Фройд&quot; (1969) може да счупи рекорда за цена на картина от Бейкън от 86 млн. долара. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

"Три етюда на Лушън Фройд" (1969) може да счупи рекорда за цена на картина от Бейкън от 86 млн. долара. Снимка: Ройтерс

Триптих на британския следвоенен художник Франсис Бейкън и творби на Анди Уорхол ще послужат като проверка на състоянието на глобалния пазар на изкуство, когато бъдат предложени на търг в Ню Йорк идния месец, пише Ройтерс.

От аукционната къща Christie's подозират, че "Три етюда на Лушън Фройд" (Three Studies of Lucian Freud) (1969) може да счупи рекорда на художника от 86 млн. долара, когато бъде пусната за наддаване на 12 ноември.

Sotheby's пък предлага "Катастрофа със сребрист автомобил (Двойно бедствие)" (Silver Car Crash (Double Disaster)) на Анди Уорхол от 1963 г. на следващия ден. Очаква се творбата да бъде пласирана за до 80 млн. долара. 

Двете произведения се възприемат като барометър за пазара, който не бе засегнат от кризата на най-големите световни икономики, коментират експерти.

Триптихът на британския художник Бейкън изобразява неговия приятел и колега-художник Лушън Фройд, който седи на стол. Той е един от малкото триптихи на Бейкън, които не са в музей и документира приятелството между двама следвоенни британски титани, затова според анализатори вероятно интересът към него ще бъде голям.

През годините на търг са предложени около 140 творби на Бейкън, докато за Уорхол бройката вероятно се измерва в хиляди.

Продажбите на произведения на изкуството през тази година отново регистрираха рекорди. Повечето са в Ню Йорк, който отдавна се смята за световната столица на търговете. На разпродажбата на Christie's през май бяха продадени следвоенни и съвременни произведения на изкуството за 495 млн. долара - най-високата обща сума в историята на аукционите на изкуство.

Пазарът процъфтява благодарение на широкото географско разпространение на богаташите, които търсят произведения с цел инвестиция и утвърждаване на социалния статут.

"Вече организирахме изложби на водещи произведения в Дубай, Шанхай, Москва", споделя Юси Пилканен, президент на Christie's за Европа, Близкия изток и Русия. "Първата ни продажба в Индия пък е през декември", допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още