IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Sotheby's продава на търг портрет на любовник на Франсис Бейкън

Очаква се създадената през 1962 г. да бъде купена за между 30 и 40 млн. долара

14:49 | 11.04.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Sotheby's продава на търг портрет на любовник на Франсис Бейкън

Въздействащият портрет на Питър Лейси, нарисуван от Франсис Бейкън броени месеци след смъртта му, ще бъде предложен на търг на 14 май, съобщава британският вестник Guardian.

Питър Лейси, известен със своята жестокост, садистични наклонности и тежко пиянство, е голямата любов на Франсис Бейкън. Тази любов е ясно видима от въздействащия и нежен портрет, който не е излаган пред публика от 40 години.

Търгът, който ще се проведе от Sotheby's в Ню Йорк, се очаква да донесе между 30 и 40 млн. долара. Творбата може да бъде видяна в Лондон следващия уикенд. Тя е създадена през 1962 г. броени месеци след смъртта на Лейси, предизвикана от злоупотреба с алкохол.

Връзката между Бейкън и пилота от Битката за Великобритания започва през 1952 г. След края на осемгодишната си връзка с Ерик Хол художникът започва да изпитва влечение към мъже, склонни към насилие. В публичното пространство е известна случка, при която Лейси изхвърля Бейкън през стъклото на прозореца и лицето му е толкова увредено, че се налага да зашият окото му обратно на мястото. След тази случка артистът се влюбва още повече в Лейси.

След инцидента Лейси се мести при Бейкън, където пие до смърт. Чашата червено вино, която държи в ръката си на портрета, е алюзия за това.

Бейкън научава за смъртта на любимия си в деня на откриването на изложба в негова чест през 1962 г., докато получава телеграми с похвали и ласкателства. Подобно нещо му се случва и през 1971 г., когато научава за самоубийството на следващата си голяма любов и муза - Джордж Дайър, на откриването на голямата му изложба в "Гран Пале" в Париж.

След създаването си през 1962 г. картината е купена почти веднага, а след това пътува под наем в различни изложби в Айндховен, Лондон, Ню Йорк, Чикаго, отново Лондон и Дюселдорф. Последното й известно публично излагане е в лондонската галерия "Лефевр" през 1972 г. Тя винаги е била частна собственост и принадлежи на сегашния продавач от средата на 2000-те години, посочват от Sotheby's.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:57 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още