IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търг на оръжия предизвика лудешко наддаване

Аукционната къща продаваше по две оръжия в минута благодарение на трескавото търсене

12:41 | 23.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: www.morphyauctions.com</em></p>

Снимка: www.morphyauctions.com

Наддаването между десетки колекционери през миналия уикенд достига връхна точка, когато те се надпреварват за купуването на старинни оръжия от двете световни войни и от Дивия запад.

Интересът се оказва толкова висок, че предметите са продадени със скорост две оръжия в минута и на обща цена от близо 1 млн. долара, пише CNN.

Топ лотът на търга, организиран от аукционната къща Morphy в Пенсилвания, е гравирана пушка, създадена между 1800 и 1900 г. Тя достигна цена от 33 600 долара.

Залата на Morphy Auctions е препълнена с почитатели на оръжията, а някои от тях дори са облечени с камуфлажни якета и комбинезони. Сред гостите има синове и внуци, но най-печелившият участник наддава по телефона. Той иска най-доброто оръжие на търга - Colt, 44-ти калибър.

Оръжието е използвано по време на Гражданската война, когато дава на Севера печеливши предимства пред Конфедерацията. Моделът е с гравирано сребърно покритие. Той има дръжка, направена от орехово дърво, а части от него са обвити в кадифе.

Наддаването е толкова бързо, че почти 100 оръжия са продадени за изключително кратък период от време - около 100 на час.

За някои купувачи търгът е нещо като лична мисия. Джейсън Белз идва за специален пистолет - револвер 22-ри калибър H&R. Неговият дядо е имал същото оръжие, но то е откраднато от дома му през 60-те години от кабинета с оръжията, който дядо му създава и семейството все още пази.

“Все още пазя бележката”, коментира Белз. Тя показва, че револверът е купен през 40-те години за 44,45 долара. Мъжът наддава успешно за пистолета и плаща 300 долара, за да запълни празното място в семейния кабинет.

На търга са предложени и пистолети, използвани от нацистите и японците по време на Втората световна война. Един от присъстващите плаща 2280 долара за Nazi Luger.

"Всеки, който събира оръжия, има специалност", твърди Дейв Бушинг, експерт по оръжията в Morphy, която организира търга. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още