IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

15 000 нови автомобила са изгорели при взривовете в Китай

Пожарите в складовете в Тиендзин нанесоха щети за милиони долари на няколко компании

15:44 | 19.08.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Близо 15 000 нови автомобила са били унищожени при взривовете, които избухнаха през миналата седмица в промишлената зона на пристанището на китайския град Тиендзин. Броят на загиналите при инцидента достигна 70 души, а ранените са над 700, съобщават световните агенции. 



Един от най-големите автомобилни заводи в Китай - този на FAW Toyota Motor Co Ltd, се намира именно в зоната, в която е избухнала експлозията. За щастие предприятието е било временно затворено, но все пак 50 от служителите на завода са пострадали. Сериозни щети са нанесени и на оборудването, а почти цялата готова продукция, намираща се на паркинга, е била унищожена. Заводът произвежда половината от новите автомобили на Toyota за пазара в Китай.

Пострадали са и огромен брой леки коли, разположени в митническата зона на пристанището. От Volkswagen обявиха, че 2700 техни автомобили са получили различни повреди. От Hyundai разкриха, че на мястото на взривовете са се намирали 4000 техни коли, чиято съдба все още не е уточнена, но се предполага, че по-голяма част са унищожени. Китайското представителство на Renault съобщи за 1500 повредени машини, а това на Mitsubishi за 600.

Пострадали са още автомобили от компаниите Ford, Nissan, Daimler и BMW, като експертите тепърва ще уточняват тяхната бройка. Щетите за автомобилните производители ще бъдат още по-сериозни, тъй като пристанището не работи и те са принудени да търсят друг транспорт за да закарат колите и резервните части в Шанхай, откъдето част от продукцията поема за чужбина.

Още снимки от инцидента вижте в Automedia.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още