IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дизелгейт форсира преминаването към електрически коли в Германия

Плановете на властите предвиждат 1 млн. такива автомобила на пътя през 2020 г.

17:37 | 26.10.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Първият електрически автомобил на BMW - i3. Снимка: BMW</p>

Първият електрически автомобил на BMW - i3. Снимка: BMW

Избухналият скандал с манипулираните екологични данни на модели на Volkswagen накара властите в Германия да започнат да мислят върху стимулиране на търсенето и продажбата на електромобили, съобщават медиите в страната.

Министерството на транспорта вече е започнало работа по проект, който разглежда възможностите за построяването на 10 000 зарядни станции. Целта е през 2020 г. по пътищата на Германия да се движат най-малко 1 млн. превозни средства, задвижвани на ток.

Целта на ведомството е доста амбициозна, отчитайки факта, че дори в Норвегия, която е първенец по продажби на електромобили в Европа, има около 20 000 такива машини. Към момента в Германия те са два пъти по-малко, като към края на 2014 г. са регистрирани 2400 станции за тяхното зареждане.

Големият проблем, който продължава да отблъсква купувачите, е малкият преход с едно зареждане при колите на електричество. За да се справи с него, правителството предвижда да инвестира около 100  млн. евро в проект за развитие на технологиите, в който ще участват и няколко частни компании.

Отделно от това са предвидени бонуси, които могат да достигнат до 10 000 евро за шофьорите, решили да се откажат от стандартните си автомобили и да преминат на такива, задвижвани на ток.

Още новини с автомобилна тематика четете в Automedia.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още