IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерти искат повече информация по етикетите на течностите за чистачки

Метанолът е силно токсичен, предупредиха специалистите

10:16 | 10.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Метанолът е силно токсичен и на опаковката трябва да бъдат изобразени опасностите за здравето и живота на човек. Той е летлива течност и лесно се абсорбира от организма, заяви пред Нова телевизия Малинка Бондаренко от Съюза на българските автомобилисти.

Тя посочи, че в някои държави от Европейския съюз има ограничение метанолът да не превишава 3% от съдържанието в бутилката.

На малко етикети на българския пазар пише какъв е процентът метанол, каза  Бондаренко и посочи пример с етикет, на който е указано, че веществото е под 30%. Означено е, че препаратът е вреден и опасен при поглъщане.

Очаква се европейски регламент да намали метанола в течностите за чистачки до 0,6%, допълни тя. 

Експертът посочи, че препаратът може да бъде вдишан, след като влезе в купето на колата чрез вентилационната система. При натравяне се получават главоболие и повръщане, а при поглъщане се стига до ослепяване или смърт.

Токсикологът проф. Никола Александров коментира, че метиловият спирт е широко използван като техническа течност – в препарите за чистачки и за чистене на прозорци.

При вдишване веществото според него е опасно единствено при производствени условия и аварии.  Когато се получи отравяне с метанол при вдишване, първо започват да ви сърбят очите, предупреди той.

Според него е малко вероятно да се получи натравяне чрез вдишване на парите от течността за чистачки в купето на автомобила.

Най-често натравяния стават по погрешка, ако деца или възрастни се объркат и си помислят, че течността става за пиене. В такива случаи може да се стигне до ослепяване и смърт. Имало е случаи на деца, при които препаратът е проникнал през кожата.

Този вид течности задължително трябва да бъдат с „умна“ капачка, която трудно да се отваря от деца, препоръча  Бондаренко.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още