IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мениджърът на Audi остава в германския арест

И щатските власти са повдигнали обвинение срещу италианеца Джовани Памио

18:47 | 18.08.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Задържаният в началото на юли в предварителния арест мениджър на германския автомобилен концерн Audi Джовани Памио няма да излезе скоро на свобода. Обвиняемият сега е задържан зад решетките и по молба на американските власти, заяви говорител на прокуратурата в Мюнхен. Формална молба за екстрадиция обаче все още няма.

Американското правосъдно министерство обвинява италианския мениджър, че е наредил на служителите си в Audi да разработят софтуер за манипулация на вредните газове в хиляди дизелови автомобили. Независимо от това обвинение мюнхенската прокуратура го обвинява в отделно дело в измама в големи размери.

Адвокатите на обвиняемия в Германия отхвърлят всички обвинения и дори са подали пред съда оплакване срещу задържането. Надеждата за бързо пускане на свобода обаче сега се сгромоляса, защото дори и жалбата на адвокатите да бъде уважена, заради искането на САЩ мениджърът ще остане зад решетките.

Според обвинението 60-годишният Памио е бил наясно, че няма как да бъдат излъгани американските стандарти и затова лично е наредил направата на софтуер, който да намалява резултатите от вредните емисии по време на тестове. Памио и подчинените му са знаели, че нарушават закона, но въпреки това са продължили да предоставят на властите неверни данни за нивата на вредните емисии.

Вече 8 мениджъри от структурите на VAG са обвинени официално от властите в САЩ. Интересното е, че Памио е участвал в групата, която през 2006 г. се е срещнала с властите в Калифорния и е участвала в създаването на екостандартите. Той е един от най-големите експерти по дизелови двигатели в света, като е сред създателите на системата common-rail.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още