IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Volkswagen обещава големи инвестиции в САЩ

Концернът ще вложи 900 млн. долара в завода Чатануга в щата Тенеси

13:09 | 11.01.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

По време на първата си официална визита в САЩ след избухването на скандала с отделяните от дизеловите автомобили газове главният изпълнителен директор на Volkswagen Матиас Мюлер се извини и същевременно обеща нови сериозни инвестиции в Северна Америка. В Детройт Мюлер заяви, че „компанията е зарязала в беда клиентите, властите и обществеността в САЩ. Сега нашият ангажимент има за цел да оправи нещата“, каза той малко преди откриването на изложението в Детройт, цитиран от DPA. 

В сряда Мюлер ще дискутира с директора на американската екологична агенция (EPA) Джина МакКарти конкретни предложения за приключването на манипулациите с газовете, поясни самият той. „Вярваме, че ще предложим пакет, който ще бъде приет“, добави той. „Сега трябва да видим дали и EPA ще е на същото мнение, и скоро ще имаме резултат“. 

Мюлер потвърди, че проблемът с високите стойности на газовете ще бъде решен с разработен от Volkswagen през изминалите седмици нов катализатор. Той може да бъде вграден в около 430 000 коли в САЩ, които се движат с първата генерация на дизеловия двигател EA 189. Тази информация бе първоначално разпространена от Bild am Sonntag. На въпроса дали се обмисля сервизна акция на 100 000 от почти 600 000 засегнати от скандала в САЩ дизелови коли, Мюлер поясни: „Това е част от решението, което ще обсъдим с г-жа МакКарти“.

Мениджърът потвърди също, че въпреки съдебните искове за милиарди долари и щетите за имиджа Volkswagen държи на своите инвестиционни планове. За завода Чатануга в щата Тенеси компанията планира да вложи 900 млн. долара. „САЩ са и остават основен пазар за концерна“.

Инвестициите са планирани за производството на нов спортен джип, който за първи път трябва да излезе от производствените ленти в края на годината. VW възнамерява да създаде около 2000 нови работни места в САЩ. 

В средата на септември стана ясно, че Volkswagen е инсталирал в около 11 млн. дизелови автомобила специализиран софтуер за манипулиране на данните за отделяните вредни емисии в тестови лаборатории. Около 8 млн. от засегнатите коли според VW са в страни от ЕС. От тях 2,8 млн. са в Германия, а  преди месец стана ясно, че 5700 нови коли от марките Volkswagen и Audi са засегнати в България от скандала с манипулирания софтуер. 

Германският автомобилен концерн назначи съдията-звезда Кенет Файнберг, който се стреми към бързо извънсъдебно споразумение в САЩ относно аферата.

САЩ пък увеличиха натиска, след като властите в страната решиха да заведат граждански иск за нарушаване на американските закони за борба със замърсяването срещу германския автомобилен гигант и неговите луксозни марки Audi и Porsche, от които искат обезщетение, което може да възлезе на най-малко 18 млрд. долара. 

Повече за скандала можете да прочетете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:16 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още