IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Апартаментите в Подгорица - двойно по-скъпи от тези във Виена

Цената на един квадратен метър жилищна площ в Подгорица е три пъти по-висока от средната месечна заплата

14:53 | 29.10.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Апартаментите в Подгорица - двойно по-скъпи от тези във Виена

В Черна гора има 58 000 празни апартаменти, сочат данни на  националния статистически институт Монстат. Строителните фирми твърдят, че общо нямат и 1000 продадени апартаменти, търговците на недвижима собствност се оплакват, че от години нищо не могат да продадат, а гражданите се кълнат, че по-скоро биха купили  апартамент във Виена, отколкото в Подгорица, защото в австирйската столица е два пъти по-евтино, съобщава Танюг.

Данните на Монстат са получени по време на преброяването на населението през 2011 г. и ако сега въпреки кризата са променени, вероятно ще има по-голям брой празни апартаменти,
тъй като строителството продължава и цената на квадратен метър не пада, банките се придържат към високи лихви, а заплатите на гражданите падат или хората остават без работа, пише порталът "Аналитика".

Празните 58 хиляди апартаменти, ако струват средно по 50 хиляди евро, представляват 3 млрд. евро мъртъв капитал, посочва информационният портал.

Гражданите на Подгорица, които са недоволни от това, че цената на един квадратен метър жилищна площ е три пъти по-висока от средната месечна заплата, взимат решение за жилищни  кредити само ако работят на държавна служба, тъй като единствено така могат да бъдат сигурни, че ще останат на работа 20 години и че държавата ще им помогне с по-ниски лихви или по-благоприятни кредити.  

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Georgi_Kodinov
преди 9 години
Минавал съм от там. Черна гора е НАВОДНЕНА от руснаци. Там няма толкова местни жители колкото руснаци. Нещо като нашето черноморие. Но на ниво което нашето черноморие ще достигне след време. И е също и ясно защо не ги продават: заради кризата в Русия и обменния курс на рублата няма нови купувачи на нивата от преди няколко години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Patilan
преди 9 години
Черна Гора е на Балканите..... това обяснява всичко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още