IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Август оживи строителството в Европа

В България обаче е регистрирано свиване на строителството от 1,6% спрямо юли

16:07 | 17.10.14 г.
Август оживи строителството в Европа

Строителната продукция в Европейския съюз (ЕС) нараства с 0,5% през август спрямо юли и с 1,5% в еврозоната, сочат предварителни сезонно изгладени данни на Евростат. Данните за юли са ревизирани до повишения от 0,4% и 0,3% съответно след първоначално отчетения застой.

В България обаче тенденцията е противоположна - у нас е регистрирано свиване на строителството през август от 1,6% спрямо юли. От Националния статистически институт отчетоха спад както на сградното строителство (с 1,5%), така и на гражданското (инженерното) - с 1,6%.

Строителството на сгради в Евросъюза бележи нарастване с 0,6% през август спрямо юли, а инженерното – с 0,1%, отчитат още от Евростат.

Сред страните членки, за които са налични данни, най-високи повишения са отчетени в Испания (+2,7%), Румъния (+2,5%) и Франция (+2,4%), а най-големи понижения има във Великобритания (-3,2%), Германия (-2%), Полша и Словения (по -1,8%).

В сравнение със същия месец година по-рано строителството се понижава през август с 0,8% в Европейския съюз и с 0,3% в еврозоната.

Понижението в ЕС на годишна база се обуславя предимно от гражданското строителство, което се свива с 5,4%, докато строителството на сгради успява да постигне ръст от 0,4%.

Най-голям спад на строителната продукция в сравнение с година по-рано има в Румъния (-15,6%) и Португалия (-6,6%), а най-големи повишения се наблюдават в Словения (+27,6%), Испания (+22%) и Швеция (+9,4%).

В България строителната продукция се понижава с 0,3% на годишна база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:48 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още