IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатските инвестиции в бизнес имоти се очаква да поставят нов световен рекорд

Най-активни на пазара са китайските инвеститори, които предпочитат Северна Америка

12:25 | 18.10.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: FreeImages.com</em></p>

Снимка: FreeImages.com

Азиатските инвестиции в бизнес имоти в глобален мащаб са напът да поставят нов рекорд през тази година, ише онлайн изданието The World Property Journal, като се позовава на данни на консултантската компания CBRE.

Най-предпочитаният регион за азиатските инвестиции в бизнес имоти е Америка, показва още статистиката.

През първата половина на тази година обемът на азиатските инвестиции в бизнес имоти достига почти 27 млрд. долара. Доминираща позиция на пазара имат китайците с 60% от общия обем. 

В сравнение с 2009 г. азиатските инвестиции в бизнес имоти в чужбина са нараснали десетократно, отчита компанията.

През 2009 г. около 80% от капиталовите разходи на азиатските инвеститори са влагани на местните им пазари. Този дял постепенно намалява през следващите години и през 2015 г. се свива до 47%, показва статистиката.

Най-силен е апетитът на азиатските инвеститори за имоти в Америка. Повече от половината от инвестициите са насочени към Северна Америка, следвана от Европа с 22% и Азия с 20%.

Най-предпочитаната дестинация от азиатските инвеститори е Ню Йорк. Мегаполисът е привлякъл малко над 4 млрд. долара от азиатските капитали през полугодието. На второ място е Лондон също с малко над 4 млрд. долара, следван от Хонконг с 2,12 млрд. долара, Сан Франциско с 1,4 млрд. долара и Чикаго с 1,34 млрд. долара.

Азиатските инвеститори се насочват и към големите, портфейлни сделки. Има и засилен интерес от тяхна страна за партньорства с местни компании за имоти, като така се постига непряка експозиция към пазара.

Сред най-активните инвеститори на  глобалния пазар на бизнес имоти са азиатските застрахователни компании. През 2012 г. Китай, Тайван и Южна Корея облекчиха регламентите за вложенията на застрахователните компании в имоти.

Най-активни на пазара са китайските застрахователи, следвани от тайванските. Общият обем на инвестициите им достига 8 млрд. евро – по-висок от комбинираните обеми през последните три години.

Продължава да се засилва и активността на частните инвеститори в имоти. Азия е регионът с най-бързо увеличение на броя на милиардерите и богатството в света, припомня изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:37 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още