IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банките на Острова нямат голям избор, ако се втурнат към изхода заради Brexit

Заради недостига на първокласни офис площи в ЕС банковото лоби на Острова се активизира и поиска временно споразумение с Брюксел за по-дълъг преходен период

21:53 | 20.09.16 г.
<p>
	Около четири пети от персонала на американските инвестиционни банки в Европа се намира във Великобритания. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Около четири пети от персонала на американските инвестиционни банки в Европа се намира във Великобритания. Снимка: архив, Ройтерс

Банките във Великобритания, които планират да преместят персонал от Лондон заради Brexit, се изправят пред сурова действителност – силен недостиг на качествени офиси в конкурентните на британската столица градове, пише Bloomberg.

Делът на незаетите офис площи в бизнес районите на Париж, Франкфурт и Амстердам е на най-ниско ниво от 10 години. Подходящите пространства и сгради са малко. В Дъблин пък изобщо няма достатъчно големи площи, които да задоволят евентуално търсене, посочват брокери на имоти. Столицата на Ирландия в последните години се утвърди като водеща дестинация за технологични компании. Само една нова, подходяща сграда там е планирана за строеж в града, като завършването й се очаква след две години.

Опциите се стесняват още повече, ако банка реши да премести целия си персонал и седалището си от Великобритания. Само в Париж и Франкфурт има такива площи, които биха побрали около 5 хил. души, но изборът не е особено богат.

Друга опция може да бъде и Мадрид, където има доста строителни проекти, но най-краткият срок за завършването на някои от тях е 18 месеца.

"Няма очевиден наследник на Лондон", коментира Матю Фицджералд, ръководител в Savills на операциите за Европа. Според него може да отнеме няколко години, за да се изгради финансов клъстер от подобен мащаб.

Банките в момента са заели изчаквателна позиция, за да видят как точно премиерът на Великобритания Тереза Мей ще стартира процеса по излизане от Европейския съюз (ЕС). Някои банкови мениджъри обаче планират най-лошото – да изгубят правото си да предоставят услуги на пазара на ЕС, ако останат в Лондон. Затова и вече проучват възможностите да изнесат централите си на други пазари преди приключването на процеса по Brexit, отбелязва информационната агенция.

Проблемът е особено остър за банките от  Wall Street, които са разположили европейските си операции в Лондон. Около четири пети от персонала на американските инвестиционни банки в Европа се намира във Великобритания, която концентрира и почти 80 на сто от дейността на капиталовите пазари в региона, според мозъчния тръст New Financial.

Заради недостига на площи някои финансови институции обмислят и дислоциране на служители в няколко града на територията на ЕС.

В дните след британския референдум за напускане на ЕС брокери на имоти бяха затрупани от запитвания най-вече от страна на американските инвестиционни банки. Все още обаче никой публично не е подписал договор за офис извън Великобритания. Въпреки че UBS няколко пъти повтори, че най-вероятно ще премести около 1 500 души от Лондон, а JPMorgan Chase – около 4 хил. души.

Перспективите за дълго чакане при решение за преместване накара банковото лоби на Острова да се активизира и да настоява за временно споразумение с ЕС, което да гарантира по-дълъг период на преход, посочва информационната агенция. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още