IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Близо половината еднофамилни жилища в Ню Йорк и Вашингтон поевтиняват

Нов индекс изпраща предупредителен сигнал за някои пазари на имоти

12:20 | 04.09.15 г.
<p>
	Ню Йорк <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Ню Йорк Снимка: Ройтерс

Почти половината еднофамилни къщи в районите на Ню Йорк и Вашингтон са изгубили част от стойността си - признак, че толерансът на купувачите към по-високите цени в много големи градове в САЩ може би достига лимита си, съобщава Bloomberg.

Цените на 45% от домовете в Ню Йорк и Вашингтон са се сринали с поне 2% през юни спрямо миналата година, сочи нов индекс, създаден от Алан Вайс, съосновател на ценовите индекси на жилищата Case-Shiller. През юни 2014 г. само 15% от домовете във Вашингтон са изгубили от стойността си, а в Ню Йорк този процент е 20%. Тъй като индексът важи само за еднофамилни жилища, той не включва района на Манхатън. Много имоти отчитат спад и в Лос Анджелис, Чикаго, Финикс и Маями.

Стабилният ръст на цените на домовете в САЩ след достигнатото дъно на пазара в комбинация със слабия растеж на доходите направи жилищата по-малко достъпни, особено в големите градове. Кредитирането продължава да е относително слабо, а търсенето в момента се дължи основно на купувачи, зависими от ипотеки, тъй като чуждите купувачи и инвеститори са се отдръпнали от пазара.

„Това, което се случва при всеки голям балон с активи, като този, който видяхме тук, е липса на купувачи“, казва Крис Уолън, старши управляващ директор в Kroll Bond Rating Agency Inc. и съветник на Вайс. „Трудно е да имаш сделки, ако по-бедните не могат да получат ипотека“.

Вайс, основател и главен изпълнителен директор на Weiss Residential Research LLC, представи индекса си за повторни продажби през миналата година. Той представя стойността на всеки дом на пазарите, на които работи компанията, базирайки се на подобни жилища, които е продала наблизо.

Макар че средната цена на жилищата в даден град може да се повишава, много домове в района може вместо това да поевтиняват, казва той. По-голям дял на поевтиняващи жилища може да е ранен признак, че пазарът е в опасност, казва той.

„Ако имате пазар, където всяка къща поскъпва и чуете новината, че пазарът на жилища отчита ръст, ще сте прави, ако вземете това предвид по отношение на собствения си дом“, казва Вайс. „Ако обаче сте на пазар, където цените на 60% от домовете се покачват, има 40% вероятност да не разберете правилно това, което се случва с вашето жилище“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още