IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британското правителство забрани наемателите да плащат такси на посредниците

Въздействието на мярката върху наемния пазар е спорно, защото таксите се прехвърлят на собствениците на имоти

15:00 | 24.11.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Британското правителство реши да забрани таксите, които агенциите за имоти налагат на наемателите, съобщава Ройтерс.

Мярката е заложена в проектобюджета за 2017 г.

Въздействието ѝ обаче ще е спорно, тъй като се оставя „вратичка“ агенциите да прехвърлят тези такси изцяло на собствениците, а те биха си „избили“ парите с по-високи наеми, пояснява още агенцията.

Средният размер на таксите, които наемателите плащат на посредническите агенции, възлиза на 337 паунда, изчисляват брокери. Таксите се плащат за различни услуги, например проверка на препоръки, подготвяне на договори, провеждане на огледи и т.н.

Подобно решение вече се прилага на практика в Шотландия. То обаче доведе до ръст на наемите, посочва информационната агенция.

Мярката е част от усилията на британското правителство да „охлади“ пазара на наеми в страната. Преди дни кабинетът даде допълнителни правомощия на централната банка да регулира ипотечното кредитиране за имоти, които след това ще се отдават под наем.

Решението очевидно е на финансовия министър Филип Хамънд. Няколко министри от кабинета на Тереза Мей се обявиха против забрана или ограничаване на таксите на агенциите, плащани от наемателите, точно заради риска от ръст на наемите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:54 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още