IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на бизнес имотите в Токио са достигнали връхната си точка

Предлагането се засилва, а търсенето остава константно, което ще увеличи дела на празните площи и ще окаже натиск върху наемите

16:06 | 16.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Цените на бизнес имотите в Токио изглежда са достигнали своя връх, тъй като столицата на Япония се изправя пред пренасищане с нови офиси, а броят на заетите се очаква да намалее, съобщава Ройтерс.

Пазарът отбелязваше ръстове през последните три години заради паричната политика на премиера Шиндзо Абе, която привлече инвеститори. Наемите растат от 2014 г. насам, защото японските компании постигнаха увереност, че имат нужда от нови пространства.

Очакванията обаче са наемите да започнат да падат заради непрекъснатото увеличаване на предлагането.

„Офис площите в Токио са почти напълно заети, но ако икономиката отслабне, някои наематели може да намалят заетите пространства или да се преместят в по-евтини офиси“, прогнозира Масаши Сайо, мениджър недвижими имоти в Nippon Life Insurance, която притежава офис площи в цялата страна.

Това със сигурност ще доведе до понижение на наемите, особено на фона на очакваното голямо ново предлагане, което със сигурност ще повлияе на баланса на пазара.

В периода 2018 – 2020 г. на пазара на имоти в Токио се очаква да излязат 2 млн. кв. м нови офис площи. Това е почти 8% от общото предлагане към средата на 2016 г., отчитат от Sumitomo Mitsui Trust Bank.

Експертите посочват, че новите площи може и да бъдат запълнени успешно, но пък по-старите ще се освободят, защото търсенето не се разширява, а даже напротив. Финансовите компании – едни от основните наематели в столицата на Япония, свиват площите, които ползват.

Тези притеснения вече се трансформират в цените на акциите на компаниите за имоти. Имотният подиндекс в състава на японския индекс Topix е един от най-зле представящите се през 2016 г.

От юни 2012 г. до средата на 2016 г. делът на празните офиси в града се сви от 9,4% до 3,6%, а наемите отчитат ръст от почти 10,5%, изчисляват брокери. Очакванията са нивото на незаетост да се увеличи над 5 на сто през тази година, а консултантската компания CBRE прогнозира, че в тази връзка наемите ще паднат с 1% през 2017-2018 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:29 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още