IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата в Лондон с най-големия си спад на годишна база от 6 години

Високите цени на имотите отблъскват все повече купувачите

13:09 | 20.02.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на жилищата в Лондон отбелязват най-големия си годишен спад от почти шест години през февруари, след като високите цени отблъскват купувачите, коментира Bloomberg.

Средната искана цена в столицата се е понижила с 0,4% до 641 116 паунда (797 000 долара) този месец спрямо предишната година, което е първият спад на годишна база от април 2011 г., заяви сайтът Rightmove в понеделник. Макар че исканите цени са нараснали с 2,6% от януари, това е най-слабият месечен ръст за февруари от 2009 г. по време на най-дълбоката рецесия.

Жилищният пазар в Лондон се представи по-зле от останалата част на страната през 2016 г., след като по-слабата ценова достъпност, британският вот за излизане от Европейския съюз и увеличаването на данъка върху инвеститорите в началото на годината натежаха върху търсенето.

На национално ниво ръстът на годишна база се е забавил до най-ниското си ниво от почти четири години този месец, което сигнализира, че потенциалните купувачи стават по-чувствителни към цените, тъй като инфлацията удря реалния доход, а опасенията натежават върху перспективите, посочват Rightmove.

“Може би се доближаваме до момент, в който много купувачи не могат или не искат да платят това, което искат продавачите предвид негативната комбинация от ръст на разходите за живот, по-стегнатите критерии за кредитиране и елемента с несигурността около Brexit”, казва директорът на Rightmove Майлс Шипсайд. Цените достигнаха своя пик през 2013 г., „затова не е изненадващо, че възходящият ценови натиск се изчерпва“, казва той.

Централен Лондон води в забавянето през февруари, като исканите цени са се понижили с 2,1% на годишна база спрямо 1,4% ръст в по-крайните предградия. На месечна база вътрешните квартали са се представили по-добре, като собствениците на по-скъпите жилища са увеличили средните цени, като са обявили имотите си за продажба сред паузата около Коледа, сочи Rightmove.

В Обединеното кралство като цяло исканите цени са нараснали с 2% до средно 306 231 паунда, което е най-голямото месечно повишение от година. Това все пак е най-слабото представяне за февруари от 2009 г. насам и е доста под средния ръст от 5% на месец през последните седем години. Това означава, че годишното повишение в страната от 2,3% е било най-бавното от април 2013 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още