IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дали само Brexit е виновен за спада на британския пазар на имоти

Понижението се очертава да е управляемо, но и на други места по света се вижда, че ръстовете на пазара са към своя край

09:11 | 28.08.16 г.
Дали само Brexit е виновен за спада на британския пазар на имоти

Всички, които внимателно наблюдават Великобритания след Brexit, виждат как имотният балон започва да издиша, пише Bloomberg.

Броят на сделките се понижи до най-ниско ниво от 2008 г. насам и се очаква да остане такъв за цялата година, а ръстът на цените е в застой. В Лондон картината е още по-мрачна, тъй като цените тръгват надолу.

Тези, които категорично винят Brexit обаче, не бива да забравят, че бумът на цените на имотите е пред изчерпване и на друг пазари. UBS например очаква цените на жилищата в Швейцария да паднат за първи път от 17 години през тази година заради прекомерния ръст и недостъпността на имотите от последните години.

Индексът на банката, който следи динамиката на пазара на имоти, отчита понижения за първото и второто тримесечие.

Тези, които очакват цените в Лондон да се стабилизират, трябва да се надяват, че Великобритания е по-стабилен пазар от Швейцария. Не трябва да се забравя, че пазарът в Лондон вървеше надолу още преди вота за Brexit.

Купувачите на първи дом трябва да платят за жилище сума средно 10 пъти над годишния им доход, според ипотечния кредитор Nationwide. Това е най-високата цена за повече от три десетилетия назад и около два пъти по-висока спрямо средното национално равнище.

От гледна точка на достъпност цените на жилищата в Лондон могат да паднат и наполовина и все още да не са достатъчно достъпни. Това не е балон, който може да се надуе само от ипотечното кредитиране, предупреждава Moody's. Според рейтинговата агенция Brexit ще допринесе за допълнително, по-широко забавяне на покупките на жилищата и тегленето на нови заеми.

Подобно “захлаждане” се очаква и за офис площите в Лондон.

Има данни, които показват, че спадът вероятно ще бъде управляем – например ограниченото предлагане и на офиси, и на жилища, както и изгодният обменен курс на британския паунд за чужденците извън Европейския съюз (ЕС). Лихвите също се очаква да тръгнат надолу заради политиката на централната банка на Великобритания.

Ако и другите глобални финансови центрове обаче също преминават през забавяне на пазара на имоти във време на ниски лихви, ще става все по-трудно за ситуацията на Острова да се обвинява Brexit. Просто най-вероятно тухлите и бетонът не това, което бяха.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още