IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Facebook увеличава разходите си за изграждане на достъпни жилища

Социалната мрежа се опитва да умортвори съседите си заради плановете й за разрастване, които заплашват да задълбочат жилищния недостиг

09:32 | 07.12.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Facebook Inc. се опитва да умиротвори съседите си заради плановете за разрастване на компанията, съобщава Wall Street Journal.

Социалната мрежа планира да назначи още 6 500 души през следващите години, заради което местните се опасяват, че проблемът с недостига на жилища и силния ръст на цените на имотите ще се изостри.

Технологичният гигант възнамерява да похарчи 20 млн. долара в Менло парк и източен Пало Алто, Калифорния, за фонд за изграждане на нови жилища, програми за обучение и работа и програми за правна помощ на наематели, заплашени от изгонване.

По-голямата част от парите – 18,5 млн. долара, ще отидат за фонда за изграждане на нови жилища. Те ще са предназначени за семейства с ниски и средни доходи. Строителството ще се осъществи след консултация с обществени групи.

Правителствени служители и обществени групи в Сан Франциско и Силициевата долина се опитват да ангажират технологичните гиганти в района с решаването на сериозната жилищна криза. Цените на имотите в региона отбелязват силни ръстове заради строгите ограничения за зониране, които затрудняват новото строителство, на фона на сериозния прилив на нови служители.

Въпросът с достъпността на жилищата вече пряко се отразява и на технологичните компании в района, които все повече се затрудняват с намирането на служители, тъй като хората не желаят да плащат толкова високи наеми и ипотеки.

Решението на Facebook да вложи десетки милиони долари в строителство на достъпни жилища за местните общности подчертава нарастващия натиск върху компаниите да се включат в решаването на проблемите на жилищния пазар.

След 2010 г. в технологичния сектор в региона са създадени 500 хил. нови работни места. Ръстът при новопостроените достъпни жилища обаче е значително по-слаб. Така недостигът на жилища се изчислява на около 22 хил. единици, според статистиката на местната власт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:57 | 23.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още