IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция затяга регулациите за инвестиционните фондове

Фондовете ще могат да налагат различни ограничения на инвеститорите, за да не се налага да продават активи по спешност и на по-ниска цена

13:19 | 02.12.16 г.
<p>
	<em>Снимка: FreeImages</em></p>

Снимка: FreeImages

Франция ще затегне правилата за фондовете за инвестиции, след като няколко отворени фонда за имоти във Великобритания замразиха плащанията към инвеститори след вота за Brexit, предава Ройтерс.

Пазарният регулатор във Франция предлага специални правила за случаите, в които дружествата за управление на активи ще могат да ограничават плащанията към инвеститори в условията на пазарен стрес.

При определени условия и извънредни ситуации на пазарите фонд мениджърите ще могат да въвеждат и „прозорци“, в рамките на които да ограничават обратните изкупувания. Целта е да се избегне необходимостта от спешна продажба на активи, което би подкопало цената им и би довело до по-големи турбуленции.

Премахва се и предимството на първия по право в случаите, в които инвеститори искат да изтеглят предсрочно вложенията си. Фондовете ще могат да налагат лимит на плащанията, който да е един и същ за всички инвеститори, а не само за закъснелите.

Френският регулатор започва едномесечна обществена консултация по предложенията.

Предстои и британските пазарни и финансови регулатори да публикуват в началото на 2017 г. своите предложения за сектора след кризата от лятото.

Възможно е и да се стигне до глобални регулации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:07 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още