IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хонконг и Уест Енд в Лондон остават най-скъпите пазари на офис площи в света

Глобалните разходи на наемателите на офиси, в които влизат наемите, местните данъци и таксите за обслужване, се увеличават с почти 2% на годишна база

10:42 | 21.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Хонконг и Уест Енд в Лондон остават най-скъпите пазари на офис площи в света, показват данни на консултантската компания CBRE.

1 квадратен метър офис площ в централната част на Хонконг струва 3 260 долара, а в Уест Енд в Лондон – малко над 2 300 долара, показват данните на компанията.

Третият най-скъп пазар е централната част на Ню Йорк в Манхатън, следват Западен Коулун в Хонконг и централният бизнес район в Пекин.

Глобалните градски центрове продължават да привличат и поддържат база от обитатели, коментира Ричард Баркхам, главен икономист в CBRE.

Глобалните разходи на наемателите на офиси, в които влизат наемите, местните данъци и таксите за обслужване, се увеличават с почти 2% на годишна база средно в глобален мащаб. Най-силен ръст е отчетен в Америка – 3,6%, а най-слаб – в Европа, Близкия изток и Африка (0,8%).

В региона на Европа, Близкия изток и Африка в Дърбан (ЮАР) е отчетен най-силен ръст на разходите. В самата Европа лидер е Стокхолм, следван от Палма де Майорка, Белфаст и Амстердам. Същевременно пазарите в Лион и Берлин изостават.

В западната част на Лондон се отчита спад на разходите за наемателите. До голяма степен той се дължи на спада на наемите, предизвикан от по-слабото търсене, особено сред финансовите компании.

Обитателите са все по-малко склонни да плащат високите наеми в най-големия пазар на офиси на Лондон, посочват експертите. Ситито в града пък излиза извън топ 10 на класацията и заема 11-то място.

Усилията на наемателите да намалят разходите си заради по-силния франк спрямо еврото вече дават плодове и се наблюдава спад и на водещите швейцарски пазари – Женева и Цюрих.

Азиатско-тихоокеанския регион е дом на седем от 10-те най-скъпи пазара - освен няколко района на Хонконг и Пекин, там попадат Токио, Ню Делхи и Шанхай.

Най-скъпият пазар на офиси в Тихоокеанския регион е Сидни. В Северна Америка най-силен ръст на разходите на наемателите се отчита в крайградските райони на Хюстън и централните райони на Манхатън. За Южна Америка лидер по ръст е Буенос Айрес, но Сао Пауло остава най-скъп за наемателите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още