IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Шънджън в Китай въвежда ограничителни мерки за покупка на жилище

Рязко се увеличава първоначалната вноска за покупка на втори дом и се спира кредитирането на купувачите на трето жилище

12:58 | 15.11.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Китайският град Шънджън е поредният, който предприе мерки на местно равнище за овладяване на ръстовете на пазара на имоти, съобщава Ройтерс.

Местната администрация рязко увеличава изискуемата първоначална вноска при покупка на второ жилище с ипотечен кредит от 30% на 70%.

Увеличава се и първоначалната вноска за купувачите на първи собствен дом от 20% на 30% от цената на имота.

Прекратява се кредитирането на купувачи на трети и следващ дом. Съгласно досега действащите правила те можеха да получат ипотечен кредит срещу 30% първоначална вноска.

Мерките влизат в сила от днес.

Шънджън е известен като технологичния хъб на Китай и отдавна е един от най-бързо растящите пазари на имоти в страната. През септември цените на жилищата в града се увеличиха с над 34% на годишна база.

Вече повече от 20 града в Китай въведоха ограничения пред покупката на имоти на местно ниво заради силен ръст на цените на жилищата. Целта е прекратяване на спекулациите на пазара, които изтласкват купувачите на първи дом.

Вчера бяха публикувани правителствени данни, според които през октомври инвестициите в сектора на имотите са ускорили ръста си. Анализатори очакват темповете да се забавят в следващите месеци заради ограниченията на пазара на локално ниво.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:27 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още