IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Институционалните инвеститори планират разширяване на вложенията в инфраструктура

По-голямата част от инвеститорите вече не възприемат инфраструктурата като твърде скъп актив, макар и притесненията за цените да остават

14:35 | 13.10.16 г.
<p>
	<em>Снимка: FreeImages.com</em></p>

Снимка: FreeImages.com

Институционалните инвеститори по света планират да разширяват вложенията си в инфраструктура, пише онлайн изданието IPE.com, като се позовава на данните на проучване на IPE Real Estate.

Изследването е проведено в периода юли-септември сред инвеститори от Европа, Северна Америка, Азиатско-тихоокеанския регион и Близкия изток с обща стойност на активите в размер на 1,65 трлн. евро.

Този клас активи вече е сравнително достъпен за инвеститорите и заради високата доходност все по-често намира място в портфейлите им. Остават обаче опасенията за покачващите се цени на някои инструменти, свързани с инфраструктура.

Тази година въпреки нарастващата конкуренция на пазара, по-голямата част от анкетираните инвеститори (57,4%) вече не възприемат инфраструктурата като твърде скъп актив. За сравнение, през миналата година делът им е бил с 10 процентни пункта по-малък.

Повече от три четвърти от инвеститорите, отговорили на анкетата (76,1%), инвестират в такива активи. Две трети от тях заявяват, че ще продължат да инвестират в инфраструктура и в бъдеще и ще разширяват експозициите си към този сектор.

Близо една трета от анкетираните пък възнамеряват да запазят сегашните обеми на инвестиции в инфраструктура.

Излизането на Великобритания от Европейския съюз не се очаква да окаже ефект върху инфраструктурните стратегии на повечето инвеститори. Около една пета от инвеститорите планират да запазят вложенията си на Острова. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:09 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още