IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестициите в бизнес имоти в Европа ще достигнат 160 млрд. евро тази година

Най-значителни ръстове на инвестициите се очакват в Испания и Ирландия

12:40 | 23.10.14 г.
Инвестициите в бизнес имоти в Европа ще достигнат 160 млрд. евро тази година

Общият обем на инвестициите в бизнес имоти в 15-те европейски държави, наблюдавани от консултантската компания Savills, може да достигне 160 млрд. евро до края на годината, прогнозира компанията.

Ако бъде постигнат, този обем ще е с 10 на сто над регистрирания за 2013 г. и най-големия от 2007 г. насам.

В почти всички държави ще бъде отбелязан ръст на инвестиционните обеми. Най-значителни ръстове на инвестициите се очакват в Испания и Ирландия (съответно почти троен и почти двоен на годишна база).

Експертите очакват трансграничните инвестиции да се разширят допълнително, подкрепени от възстановяването на световната икономика и подобряването на фундаментите на пазара на имоти. От това ще се облагодетелстват най-вече второстепенните локации, тъй като инвеститорите ще продължат да пренасочват интереса си към по-рискови възможности.

Географското разширяване на интереса на инвеститорите обаче се очаква допълнително да свие ножицата между доходността от инвестициите в първокласни и второкласни активи и дестинации, прогнозират консултантите в доклада.

Икономическият растеж в Европа е разочароващ на фона на като цяло подобряващото се бизнес доверие, заради което нарастват опасенията за възстановяването на европейската икономика, пише още в доклада. Световната икономика като цяло обаче продължава да се подобрява, което ще насърчи трансграничните инвестиции.

На пазара на бизнес имоти има значителен обем от капитали, а финансовите условия продължават да са благоприятни. Това отваря възможности за доста големи сделки.

Водещите инвеститори ще продължат да търсят възможности сред първокласните активи на водещите пазари. Интерес за тях ще представляват и портфейлните продажби, прогнозират консултантите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още