IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестициите в бизнес имоти в Европа ще останат силни тази година

2017 г. се очаква да е „година на подреждане“ за пазара

10:41 | 16.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Инвестициите в бизнес имоти в Европа ще останат силни и през 2017 г. заради понижението на цените на облигациите и статута на вложенията в имоти на безопасни и доходоносни алтернативи, сочи анализ на екипа за капиталовите пазари на консултантската компания Cushman & Wakefield, цитиран от онлайн изданието property-magazine.com.

Компанията очаква доходността да се понижи с още 30-40 пункта в цяла Западна Европа, наемите да нараснат с 2-3%, а инвестиционните обеми като цяло да се увеличат с 6%.

Експертите прогнозират още, че Азия ще изпревари Северна Америка като главен източник на капитал за пазара на бизнес имоти в Европа, макар и в съперничество с местните, европейски инвеститори. Те от своя страна също ще започнат да пресичат все повече граници в търсене на повече стабилност и растеж.

В доклада се подчертава, че през 2017 г. политическата и икономическа несигурност ще продължат. Brexit ще придобие очертания, все по-силно ще се усещат и политическите действия на Доналд Тръмп, който скоро ще заеме поста си на президент на САЩ.

Банковата нестабилност в Европа освен това продължава и има голяма вероятност да се появи и в Китай. Предстоят и избори във Франция, Германия и Холандия, резултатите от които могат да имат тежки последствия за Европейския съюз (ЕС).

В доклада се посочва, че тази година се очаква да е „година на подреждане“ за пазара на бизнес имоти в Европа. Някои инвеститори продължават да се концентрират върху водещите пазари, но все повече поглеждат към второстепенните пазари на имоти заради по-високата доходност. Основният фокус обаче ще остане върху добре управляваните и стабилни пазари, тъй като инвеститорите не са склонни да поемат макроикономически рискове.

Докладът идентифицира ключовите области, които предлагат добре балансиран растеж – Берлин в Германия, Скандинавските държави, Барселона и Мадрид в Испания. Париж и Лондон ще останат лидери по привлечени инвестиции, заедно с някои британски регионални центрове.

Пазарите в Централна и Източна Европа ще заслужават все по-голямо внимание заради по-високата доходност и наваксващия растеж, както и по-силните ръстове на потреблението в сравнение с другите региони на Европа. Търсенето в тази част на Европа се засилва, което допълнително тласка ръста на наемите нагоре с доста по-бърз темп в сравнение с останалата част на Стария континент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:04 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още