IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестициите в бизнес имоти в Скандинавските страни отчитат рекорд през 2016 г.

Основен двигател на ръста на обемите е Швеция

11:39 | 09.01.17 г.
<p>
	Жилищният сегмент в Стокхолм привлича най-много инвестиции заради силния ръст на цените на фона на недостатъчното предлагане.<em> Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Жилищният сегмент в Стокхолм привлича най-много инвестиции заради силния ръст на цените на фона на недостатъчното предлагане. Снимка: архив, Ройтерс

Обемът на инвестициите в бизнес имоти в Скандинавските страни отчита нов рекорд през 2016 г. Ръстът на трансакциите се тласка основно от шведския пазар и засилената активност в жилищния сегмент, показват данни на консултантската компания Pangea Property Partners, цитирани от онлайн изданието property-magazine.eu.

Обемът на инвестициите в региона надвишава 43 млн. евро за 2016 г., сочат данните на компанията. Това е с 8% повече в сравнение с 2015 г. и най-високото ниво, регистрирано някога за тези страни.

Общият дял на инвестициите в Скандинавските държави вече се приближава до 20% от общия обем на инвестициите в бизнес имоти в Европа като цяло и се затвърждава като най-бързо ликвидния пазар, коментират от компанията.

Обемът на трансакциите в Швеция достига 22,2 млрд. евро за 2016 г., което е с 42% повече в сравнение с 2015 г. и за първи път надвишава предишния рекорд, отчетен през 2007 г.

Солидни ръстове на инвестициите се отчитат и на пазарите в Норвегия, Финландия, където също се подобрява предишният рекорд, както и Дания.

Най-голям обем инвестиции през миналата година е привлякъл жилищният сегмент от пазара – 29% от всички трансакции в региона. Следват офисите с 27% и търговските площи с 18%. Средният размер на една сделка достига от 43 млн. до 46 млн. евро.

Инвеститорите са привлечени от жилищния сегмент на пазара заради недостига на предлагане, което тласка нагоре и цените. Хоризонтът на инвеститорите продължава да се разширява, като те придобиват и все повече второстепенни активи.

Основните купувачи са публичните фондове за имоти и големи институционални инвеститори. Същевременно частните фондове за имоти, общини и т.н. са нетни продавачи на активи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:26 | 24.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още