IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестициите в бизнес имоти в Западна Европа остават стабилни към края на юни

Офисите продължават да са най-предпочитаният актив от инвеститорите, а активността намалява заради засилената конкуренция за малкото качествени активи

09:13 | 07.10.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: FreeImages.com</em></p>

Снимка: FreeImages.com

Обемът на инвестициите в бизнес имоти в Западна Европа остава стабилен към края на второто тримесечие спрямо същия период на миналата година, съобщава онлайн изданието property-magazine.eu.

Обемът на инвестициите възлиза на 244 млрд. евро към края на юли. Офисите продължават да са най-предпочитаният актив от инвеститорите с 47% от всички вложения (118 млрд. евро), което представлява ръст от 15% на годишна база. 

Натискът върху пазара на бизнес имоти в Европа идва от водещите пазари - Великобритания, Франция и Германия, където инвестициите намаляват през второто тримесечие на годишна база, пише още изданието.

От това обаче са се възползвали други пазари, като например Холандия, Белгия и страните от Скандинавския регион.

През полугодието се отчита и спад на активността на чуждестранните инвеститори в Западна Европа, особено на американските. Намалява интересът им към Великобритания и Германия, но затихването на активността там частично се компенсира от засилването й на пазарите в Холандия , Испания, Италия и Ирландия.

Геополитечското напрежение и предизвикателствата пред инвестиционния пазар променят правилата за инвестиции в имоти и атрактивността на европейските пазари, допълва изданието, като се позовава на доклад на консултантската компания Colliers International.

От променената ситуация най-много се облагодетелстват Скандинавските държави и Холандия, както и определени държави от Централна и Източна Европа, посочва се в доклада.

Активността на много от европейските пазари на бизнес имоти се забавя, въпреки че глобалните фондове продължават да разширяват инвестициите си в имоти. Забавянето обаче се обяснява с недостига на качествен продукт и засилената конкуренция на инвеститорите за малкото добри активи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:17 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още