IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите от Близкия изток атакуват британския пазар на бизнес имоти

Частното богатство от региона се прехвърля в търсене на компенсация на загубите заради срива на цените на петрола и политическите рискове

11:30 | 08.01.16 г.
Инвеститорите от Близкия изток атакуват британския пазар на бизнес имоти

Инвеститорите от Близкия изток, които търсят сигурни потоци от доходи извън конфликтния регион, са реализирали рекордни инвестиции в бизнес имоти във Великобритания през 2015 г., пише FT.

Инвеститори от Катар, Обединените арабски емирства (ОАЕ) и Кувейт оглавяват групата, която е придобила британски имоти на стойност минимум 5,9 млрд. паунда през първите 11 месеца на 2015 г., показват данни на консултантската компания Real Capital Analytics.

Същата група за същия период на 2014 г. е реализирала вложения за 4,8 млрд. паунда.

Рашид Хасан, който оглавява подразделението за трансгранични инвестиции в консултантката компания Savills, коментира, че непрекъснато се увеличава частното богатство, което се прехвърля от Близкия изток към Острова.

“Виждаме много ентусиазъм от частните инвеститори от целия регион, които се стремят да генерират доходи от сделки в Лондон и другите региони на Обединеното кралство”, посочва той.

Инвеститорите от Близкия изток се опитват да компенсират загубите от срива на цените на суровините и политическите рискове.

Управляващата фамилия на Катар купи офис сграда в Лондон за 72,5 млн. паунда през май. Семейството е придобило и няколко свръхлуксозни жилищни имота в британската столица.

Същевременно държавният инвестиционен фонд на емирството придоби хотелите Berkeley and Claridge’s за над 600 млн. паунда всеки. Преди това фондът, съвместно с канадския пенсионен фонд Brookfield, купи Canary Wharf за 2,6 млрд. паунда.

Все още обаче близкоизточните инвестиции в бизнес имоти във Великобритания са по-ниски в сравнение с вложенията от САЩ и Азия. Интересът на близкоизточните купувачи все пак допринася за ръста на капиталовите стойности на имотите в страната.

Според индексът на IPD бизнес имотите във Великобритания са донесли възвръщаемост от 14,3% за 12-те месеца до края на ноември.

Катарските инвеститори се интересуват основно от трофейни имоти, но не се отказват и от не толкова блестящи покупки, стига да им гарантират добри доходи в дългосрочен план.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:44 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още